Зимата може да се окаже началото на нов етап от културата на дистанционната работа. Това ще бъде етап, продиктуван от рязко покачващите се сметски за енергия, смятат експерти от CIPD Ireland - организация, която представлява специалистите в областта на човешките ресурси, пише RTE.

Повишаващите се разходи правят ще перспективата за работа в офиса по-привлекателна за всеки, който ще потърси начин да намали битовите си сметки. Прогнозата идва в момент, в който опасенията на ирландците продължават да растат и на фона на все още възстановяващия се бизнес след две години пандемия.

Задаващият се ръст на разходите за енергия дава храна за размисъл на служителите и компаниите, казва директорът на организацията Мери Конаутън.

„Възможно е да разглеждаме ситуация, в която работниците искат да прекарват повече време в офиса, за да управляват по-добре домашните си разходи за енергия и електричество“, обяснява тя.

Парното поскъпва от 1 януари 2023 г.Топлата вода също ще е с нова цена

По думите на Конаутън, поведението на служителите може да има сезонен характер. Те може да предпочитат да работят в офиса през зимата, за да се справят с по-високите сметки. С настъпването на топлите месеци това притеснение ще намалее и те отново ще поискат да работят дистанционно.

Това бележи още един аспект от бъдещето на работата в Ирландия. В страната не се очертава да има сериозни ограничения, свързани с разпространението на COVID-19, но тревогите за нарастващите разходи за живот нарастват.