Европейският съюз предлага таван на цената на руския газ от 50 евро на мегаватчас, което е по-малко от 1/5 от сегашната спот цена. Това съобщи „Политико“, като се позова на документ на Европейската комисия.

Според вестника се предлага таванът на цените да бъде въведен чрез приемане на специални закони, които вече са били използвани по-рано тази година за прилагане на мерки за нормиране в ЕС, или чрез създаване на единна европейска компания за закупуване на газ, която да преговаря с Русия за покупките.

Документът включва предложения за намаляване на цените на енергията и предотвратяване на енергийна криза в Европа. Министрите на енергетиката ще разгледат предложението на извънредно заседание в петък.

„Политико“ съобщава, че се очаква скоро да не бъде взето конкретно решение по въпроса. Причината е, че европейските страни отбелязват необходимостта от предотвратяване на енергийна криза, но много от тях се опасяват да наложат таван на цените на руския газ.

Плаващите терминали за газ поставят под въпрос европейския план за климатаТова може да продължи години, ако не и десетилетия, предупреждават учени

"Мисля, че трябва да вземем предвид ограничението на цените на газа. Въпросът е до каква степен можем да си го позволим", цитира вестникът Тереса Рибера, вицепремиер и министър на екологичния преход и демографските предизвикателства в Испания. Вестникът отбелязва, че Германия също е скептично настроена към предложението на Брюксел и планира да създаде собствена национална "експертна комисия" за предотвратяване на енергийна криза, което би забавило процеса на приемане на общо решение.

Германия се опасява, че Москва може да прекрати доставките на газ в отговор на въвеждането на таван на цените, което ще засегне Централна Европа, по-специално Чешката република, Словакия и Румъния. Намалените доставки от Русия ще наложат на Германия да споделя газа си с други държави в съответствие с правилата на ЕС, което ще доведе до намаляване на собствените ѝ резерви, се казва в публикацията, пише БГНЕС.

"Оставаме скептични по въпросите, свързани с тавана на цената на газа, но като цяло сме готови да преговаряме в европейски формат", заяви пред изданието представител на германското министерство на икономиката.

Ударът върху германската икономика ще се усеща години наредТой обясни защо заплатите не се повишават спрямо инфлацията

На 2 септември ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за таван на цените на руския газ в ЕС, а ден по-рано заяви, че ЕС трябва да се откаже от руската енергия възможно най-скоро. Заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви в отговор, че руски газ "просто няма да има" в Европа, ако ЕС му наложи ценови таван.