Правителството на Германия ще използва приходите от данъците върху свръхпечалбите на компаниите, възползващи се от енергийната криза, за да намали крайните потребителски цени на газа, петрола и въглищата. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц, обявявайки новите мерки за смекчаване на въздействието на растящите енергийни цени върху населението, съобщава Ройтерс.

Шолц каза още, че правителството планира да обвърже някои социални придобивки с текущия или очаквания темп на инфлация и ще задели 1.5 млрд. евро за отстъпки в обществения транспорт.

Мерките са част от пакет на обща стойност 65 млрд. евро, който управляващата коалиция договори в неделя, за да помогне на гражданите и компаниите, борещи се с нарастващата инфлация в най-голямата европейска икономика.

В същото време немският финансов министър Кристиан Линднер посочи, че т.нар. "дългова спирачка" на Германия, записана в нейната конституция, няма да бъде повлияна от пакета с облекчения.

Решено: Цената на газа за септември е 353,21 лв./MWhНовата цена надминава абсолютния рекорд от близо 298 лева през август


Линднер каза, че планираните мерки са възможни в рамките на съществуващите бюджетни планове за 2022 и 2023 г., тъй като инфлацията е допринесла за увеличаването на данъчните приходи в държавната хазна.

Той също така отбеляза, че няма да е необходима актуализация на бюджета за 2022 г., за да се финансира на пакета от стимули за потребителите.