Apple обяви, че новото поколение на iPhone ще се продава на същите цени като предишното. Това стана ясно по време на най-голямото продуктово представяне на компанията за годината.

Този път Apple се фокусира основно върху подобрения на безопасността, а не върху революционни технически спецификации, с изключение на новия часовник с акцент върху приключенията.

Производителят на iPhone се насочва към технологиите за безопасност, като способността за откриване на автомобилна катастрофа и призоваване на спасители от отдалечен планински връх. Apple се позиционира като марка, която позволява на потребителите да преследват адреналина и приключения, но с "предпазна мрежа", пише Ройтерс.

Гамата на iPhone, която генерира половината от продажбите на Apple, получава по-добри камери и по-дълъг живот на батерията, въпреки че само серията iPhone Pro ще бъде "ъпгрейдната" до напълно нов процесорен чип, стана ясно по време на премиерата.

Цените на iPhone 14s от висок клас са същите като миналогодишните модели iPhone 13. Но Apple се отказва от най-евтината си опция iPhone Mini, което означава, че моделът с най-ниска цена сега струва със 100 долара повече от миналата година.

Цената на IPhone 14 започва от 799 долара, а на iPhone 14 Plus - от 899 долара, като двата смартфона ще бъдат достъпни за предварителна поръчка от 9 септември. iPhone Pro ще струва 999 долара, а iPhone Pro Max - 1099 долара, като ще са налични на 16 септември.

Apple каза, че нейната сателитна SOS функция ще работи с аварийните служби. Потребителите ще могат да използват приложението FindMy, за да споделят местоположението си чрез сателит, когато нямат друга връзка.

Услугата ще бъде безплатна за две години с iPhone 14, като засега не е ясно какво ще се случи с нея след изтичането на този период.

Акциите на Globalstar Inc скочиха с 20% в сряда, след като компанията за сателитни услуги обяви, че ще бъде оператор за спешната SOS услуга на Apple.

Apple показа и три нови смарт часовника, включително новия модел Watch Ultra, насочен към екстремните спортове и гмуркането. Целта му е да се конкурира със "специалистите" по спортни часовници като Garmin и Polar.

Watch Ultra, с цена от 799 долара, има по-голяма батерия, за да издържа в екстремни условия като състезания по триатлон например, както и по-добра водоустойчивост и температурна резистентност за работа на открито, и по-добро GPS проследяване.

Всички часовници, които включват Series 8 на същата цена като миналата година и актуализирания по-евтин модел SE, както и новите iPhone, ще имат способността да откриват потребителя, когато той е претърпял сериозна автомобилна катастрофа, и да се обаждат на службите за спешна помощ.

Новият часовник Series 8 има температурен сензор, който ще може да проследява месечния цикъл при дамите при спазване на строга поверителност. Защитата на личните данни, свързани с репродуктивното здраве, се превърна в основна тема за технологичните компании след решението на Върховния съд на САЩ, което прекрати конституционното право на аборт.

Но докато аксесоари като Apple Watch доведоха до увеличаване на продажбите от съществуващата потребителска база на Apple, iPhone остава основата на нейния бизнес с 52.4% от продажбите през последната фискална година.

Акциите на Apple затвориха с ръст от 0.9% във вчерашната борсова сесия, като пазарната капитализация на компанията достига 2.48 трилиона долара и остава най-високата в света.