Актьорът Бил Мъри е последната знаменитост, която стана жертва на крипто крадци. Те успяха да вземат 185 000 долара, които холивудската звезда събра по време на NFT търг за благотворителност.

Хакерите, които засега остават неизвестни, са се опитали да грабнат и незаменяемите токени от личната колекция на Мъри, която включва две CryptoPunk NFT-а, съобщава Coindesk.

CryptoPunks са сред най-търсените NFT-а и цената им може да варира от 77 600 до 1,2 млн. долара, според GoBankingRates.

Консултантската компания, която актьорът използва, е успяла да защитите токените му, но не и тези от търга. Лошата новина е, че трудно може да се проследи транзакцията на криптовалута. В обичайния случай тя е необратима. Полицията е уведомена и се води разследване.

Макар събраните на благотворителния търг пари да ги няма, потребител на Coinbase е дарил етер на стойност 187 000 долара.

Бил Мъри далеч не е единствената знаменитост, която става обект на кражба на NFT.

Десетки криптовалути с името на Елизабет II се появиха след кончината ѝЧасове след новината за смъртта на кралица Елизабет Втора се появиха над 40

Въпреки че крипто измамите, включващи популярни личности, обикновено са най-известните, те със сигурност не са най-често срещаните, казва Чен Арад, главен оперативен директор на Solidus Labs, компания, която предоставя услуги като търговско наблюдение, проследяване на транзакции и разузнаване на заплахи за някои от най-големите борси.

Измамниците не проявяват дискриминация. Те се насочват към всеки, от когото смятат, че могат да получат пари, от знаменитости до кралски особи и обикновени хора, допълва той пред CNBC.

По думите на Арад, киберпрестъпниците са склонни да преследват известни личности, защото „създават шум“ и привличат повече внимание.

Знаменитостите също се възприемат като богати и често са, което ги прави страхотна мишена, казва той.