Акционерите на Twitter на специално събрание одобриха предложението на Илон Мъск за покупка на компанията за 44 млрд. долара, съобщи CNBC, позовавайки се на транслация на гласуването.

По-рано Twitter се обърна към съда с искане да принуди най-богатия човек на планетата да приключи сделката по придобиването на социалната мрежа за 44 млрд. долара. На този етап Мъск се опитва да я избегне.

Илон Мъск е най-големият акционер на Twitter, той държи почти 10% от акциите й. По думите на източници на WSJ, той не е гласувал, а и да го направи, надали ще гласува “за” сключването й.

Споразумението между Мъск и Twitter изисква милиардерът да гласува в подкрепа на сделката. Неговата подкрепа обаче не е решаваща, ако достатъчен брой инвеститори се съгласят тя да бъде осъществена.

На фона на одобрението на акционерите за покупката на Twitter от Мъск акциите на социалната мрежа поскъпнаха с 0,81%, достигайки цена от $41,74 за акция, нараствайки с $0,33, става ясно от данните на борсата.

Гласуването на акционерите идва на фона на съдебно дело между Мъск и представители на Twitter.

Социалната мрежа първа подаде иск срещу бизнесмена във връзка с желанието му да откаже сделката. Тя иска да постигне приключване на сделката в съда.

Мъск на свой ред изпрати насрещни искове. Той все още обаче не е разкрил подробности по делото.

Още седем инвеститори влязоха в съдебна битка с Мъск заради DogecoinТе се присъединяват към Кийт Джонсън, който определя търговията с криптовалутата като хазартна игра

Напомняме, че Twitter съобщи за споразумение с Мъск за купуване на компанията за 44 млрд. този април. Месец по-късно милиардерът заяви, че се отказва. Той поиска социалната мрежа да разкрие информация за ботове и спам акаунти сред реалните потребители.

Според Илон Мъск те представляват около 20-25% от броя на потребителите на Twitter. На 8 юли милиардерът официално уведоми, че се оттегля от сделката.