В съдебната битка между Илон Мъск и Twitter има много губещи и нито един реален победител - освен адвокатите.

Това смятат анализаторите, с които се e консултирало испанското издание на Insider, цитирано от БТА.

Въпреки че Twitter се надява спорът да се реши бързо, според експертите той може да се проточи месеци или дори няколко години.

Преди да се намери изход, тази съдебна битка може да навреди на репутацията на Мъск, на бизнеса на Twitter и на морала на служителите на компанията.

"Като цяло случващото се подрива репутацията на Илон Мъск и е филм на ужасите за Twitter и служителите му, без реални победители, откакто сапунената опера започна през април“, коментира анализаторът от Wedbush Даниел Ивс.

Twitter заведе дело срещу собственика на Tesla в отговор на намерението му да се оттегли от споразумението за 44 милиарда долара за придобиването на социалната мрежа.

Илън Мъск се отказа от придобиването на TwitterАмериканският милиардер Илън Мъск обяви, че прекратява сделката за покупката на Twiwtter на стойност 44 милиарда долара

Кои могат да загубят и да спечелят от битката за бъдещето на Twitter?

Губещите

Илон Мъск

Илон Мъск може и да е най-богатият човек в света, но опитът му да се "измъкне" от споразумение не го представя в добра светлина.

"Мисля, че той подценява риска, който подобни действия могат да окажат върху репутацията му", заяви пред испанския Insider Джон Макклейн, мениджър на Brandywine Global Investment Management.

"Винаги е удар по вас или компанията ви, когато се отказвате или се опитвате да се откажете от сключено споразумение. Ако след няколко години той поиска да придобие друга компания, мнозина ще повдигнат вежди", допълва мениджърът.

Други са на мнение, че доста резките туитове на Мъск, които предполагат, например, че Twitter го е заблудил за броя на фалшивите профили на платформата, могат да му навредят в дългосрочен план, както и да доведат до по-щателна проверка от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) на САЩ. В миналото Мъск вече е имал проблеми с регулаторния орган.

"Илон не си прави добра услуга със своите непрестанни туитове", казва пред Insider Дерек Хортсмайер, прoфесор по финанси в бизнес училището към университета "Джордж Мейсън". Според него туитовете със сигурност ще бъдат представени в съда и съдиите ще си кажат: "Този човек преговаря недобросъвестно".

Професорът отбелязва, че всеки коментар, с който Мъск се присмива на отсрещната страна, само ще го представи в лоша светлина.

Илон Мъск туитна мимове, които предполагат, че социалната мрежа го е подвела за броя на фалшивите профили. Той заяви същото и в декларацията, с която се опитва да се откаже от споразумението. От своя страна, Twitter потвърждава, че му е предоставил цялата необходима информация.

"Комисията по ценните книжа и борсите не се намесва в договорни спорове между компании", обяснява Ерик Гордън, професор от бизнес училището "Стивън М. Рос" към университета в Мичиган. "Ако обаче Мъск е манипулирал цената на акциите на Twitter в своя полза, манипулирането на пазара може да бъде нарушение на нормите за безопасност", добави той.

Някои анализатори отбелязват, че Мъск може да е публикувал отрицателни коментари срещу Twitter, за да свали цената на акциите на социалната мрежа, които неотдавна се търгуваха при 36 долара за акция спрямо стойността за придобиване от 54.20 долара. Според тях това е начин да се окаже натиск върху Twitter, за да приеме по-ниска цена.

Twitter

Що се отнася до Twitter, въпреки че компанията може да разполага със солидни правни аргументи, евентуална продължителна битка в съда не е най-доброто за нея.

Twitter отбелязва в съдебния си иск, че събирането на информация във връзка с искането на Мъск за преброяване на фалшивите акаунти е отнело "седмици" и е довело до изразходване на "значителни ресурси", които иначе биха били насочени към всекидневните операции на компанията. Социалната мрежа с централа в Сан Франциско твърди, че нееднократно е била обект на обиди от страна на Мъск.

Откакто изпълнителният директор и основател на Tesla прие да купи компанията, акциите на Twitter се понижиха с близо 40 на сто. Експертите твърдят пред бизнес изданието, че независимо от изхода на съдебната битка, Twitter ще се сблъска с повече искания от акционерите през идните месеци.

Служителите на Twitter

За служителите на Twitter цялата тази история е "опустошителна", твърди пред Insider Spain професорът по управление и стратегия Хари Крамър от училището за мениджмънт "Келог" към универсистета "Нортуестърн".

"Една компания - това са хората, които работят за нея", отбелязва Крамър. "Вместо да работи, персоналът на Twitter прекарва по-голямата част от времето си, питайки се: Кой управлява компанията? Какво ще се случи с работата ми? Със семейството ми? Как да планираме новите продукти или разработки за следващата година, след като не знаем какво ще се случи идната седмица? Планирането спира".

Twitter спря наемането на нови служители и започна да освобождава персонал, след като Мъск се съгласи да купи компанията. В съдебния иск социалната мрежа обяснява действията си с натиска на магната да бъдат съкратени разходите.

Служители на Twitter съобщиха неотдавна пред списание Wired, че придобиването на социалната мрежа от Мъск и последвалото прекратяване на споразумението са довели до хаос в компанията.

Победителите

Адвокатите

Въпреки че е в интерес на Twitter въпросът да бъде решен бързо, според Крамър, тази битка може "лесно" да продължи поне година. Гордън твърди, че ако съдът не отсъди в негова полза, то Мъск може да се опита да обжалва решението и да удължи делото до три години.

"Големите победители ще са адвокатските кантори, които ще спечелят цяло състояние", подчертава Крамър

Не е известно какви са хонорарите на адвокатите на Twitterи Илон Мъск. Адвокатите по сливания и придобивания са тези, които са печелили повече, отколкото юристите във всяка друга сфера през 2021 година, според данните на LexisNexisCounselLink.