Щатски съдия разпореди заведеното от Twitter съдебно дело срещу Илон Мъск да влезе в съда през октомври, което е удар срещу най-богатия човек в света, който помоли за отсрочка.

По-рано този месец Мъск се отказа от отправената оферта в размер на 44 млрд. долара за закупуването на Twitter, което накара компанията да заведе дело срещу него.

От Twitter се надяват, че съдът ще разпореди на Мъск да финализира сделката на договорената цена от 54.20 долара за акция.

Технологичният милиардер обвинява Twitter, че преикрива информация за фалшиви профили.

Неговите адвокати искаха съдебният процес да се проведе в началото на следващата година заради сложността му, докато от Twitter настояваха за начална дата през септември, информира BBC.

Вчера съдия от щата Делауеър се съгласи с компанията и обяви, че отлагане на процеса ще „хвърли сянка на несигурност".

Най-богатите хора в САЩ, които имат най-много децаИлон Мъск не е единственият милиардер с девет и повече деца

"Отлагането заплашва да нанесе непоправими поражения," заяви Каталийн Сейнт Джуд Маккормик. "Колкото по-голямо е забавянето, толкова по-голям е рискът."

По време на вчерашното изслушване главният адвокат на Twitter Уилям Савит заяви, че продължаващата несигурност около това дали придобиването ще бъде осъществено или не "нанася поражения на Twitter ежедневно".

"Мъск остава задължен по договор да положи максимални усилия за финализирането на сделката," заяви Савит. "Това, което той прави, е точно обратното. Това е саботаж."

Адвокатът на Мъск - Андрю Росман, заяви, че клиентът му остава един от най-големите акционери в Twitter. Според него делото трябва да влезе в съда през следващата година, за да може двете страни да се подготвят.

Откакто Мъск започна през май да поставя под въпрос броя на фалшивите профили и спам профилите в платформата, акциите на компанията отстъпиха от достигнатите нива от около 50 долара за брой.

Книжата на Twitter момента се търгуват на цена от около 39.45 долара за брой, което е доста под офертата на Мъск от 54.20 долара, на която компанията се надява да бъде сключена сделката.