На много хора им харесва да повтарят странните навици на успелите и богатите.

Почти всяка седмица четем нещо ново по темата - как се е оформил характерът им, колко време спят, как решават ежедневните проблеми и т.н.

Някои от ритуалите им са разумни. Например, когато става дума за топ изпълнителни директори, като Илон Мъск, които започват рано работа, пропускат закуската и имат схема, по която поделят времето си между отделните задачи.

Сходно е положението при Ариана Хъфингтън, главен изпълнителен директор на Thrive Global. Тя дава приоритет на съня в името на производителността, включително има ритуал преди лягане, който изисква да изключи всички мобилни устройства и да ги „ескортира от спалнята си“.

Какво да направите, когато сякаш нямате цел в живота си? Съмнявате ли се в пътя, по който сте поели?

Можем да открием още обичайни практики на богатите и преуспелите.

Защо обаче понякога те практикуват доста ексцентрични навици? Защо ни е любопитно да четем за тях и да им подражаваме?

Отговорът лежи в мощния психологически процес, наречен “суеверно учене”. Мозъкът постоянно търси асоциации между две събития. Докато в повечето случаи той работи правилно, понякога прави грешки, което ни кара да обясняваме успеха си с неща, като цвета на дневника ни и т.н.

Когато чуем за чуждите успехи, започваме да копираме техните навици, вярвайки, че по този начин това ще ни изведе на правилния път. Към тях добавяме и суеверията. Този феномен е познат като “свръхимитация”, пише Би Би Си.

Какво да носим в джоба си против уроки и за късмет?Освен червения конец на ръката, има доста други талисмани, които носят късмет на притежателите си и да ги пазят от лоши очи

Това в никакъв случай не означава, че копираните навици са напълно лишени от ползи. Те ни дават усещане за самоопределение. Освен това помагат за преодоляване на тревожността и наистина може да доведат до повишаване на ефективността ни.

Наблюденията на т.нар. суеверно учене започват още през 40-те години на XX в. Те са обект на интерес за американския психолог Бъръс Фредерик Скинър. Той изследва поведението на животните и начина, по който ги тренираме. Прави му впечатление, че в един момент те започват да повтарят едно и също действие, очаквайки конкретен резултат.

Суеверието е вид неадаптивно поведение, което възниква от това, което обикновено е много добро нещо – способността на мозъка да предсказва, казва Елена Дапрати, невролог от Римския университет Тор Вергата.

Ако суеверното поведение е резултат на способността ни да правим асоциации, то можем да очакваме повече суеверни хора да се справят по-добре с тази задача, допълва ученият.

В ежедневието това асоциативно обучение може да ни накара да се спрем на „късметлийска“ химикалка, която изглежда дава особено добри оценки на изпитите, или на определен костюм, за който смятаме, че гарантира успех на интервю за работа.

Странните суеверия на някои от най-добрите футболистиСлед всичките часове тренировки, в които най-добрите футболисти допълват таланта си с усъвършенстване на своите умения, човек би си помислил, че като дойде денят на следващия мач те са готови. Има нужда обаче и от малко късмет.

Това, че творческите задачи са свързани с несигурност, може да обясни защо личности, като Гейтс, Бетовен и Дикенс, са показвали такова специфично поведение.

Проблемът със свръхимитацията

Когато ритуалите ни се базират на суеверие, в един момент те може да започнат да контролират своя създател.

Пример за това можем да открием в академичните среди, казва Емилия Ровира Нордман, доцент по маркетинг в университета Mälardalen в Швеция.

Известно е, че е трудно да се приеме нова статия от престижно списание и изследователите често намират фалшиви причини за своите успехи и неуспехи. След това те ще предадат този съвет на своите колеги и студенти – което означава, че другите ще започнат да приемат същите произволни правила при подготовката и изпращането на документи.

Нещо подобно може да се случи в много по-голям мащаб, благодарение на медиите, когато милиардер, известен автор или спортист от световна класа ни разкаже за своето ежедневие. Някои от техните навици и ритуалите ще са придобити чрез суеверно учене и ще ни карат сляпо да вярваме в ефективността и правдивостта им, казва тя.

За този риск определящ е фактът, че хората са социални същества. Те са предразположени към това да търсят съвет от хора с по-богат опит.

Случва се така, че в ежедневието си рядко поставяме нещата под въпрос. Приемаме за пределно ясно, че са такива.

Имайки предвид тази тенденция, напълно естествено е, четейки биография на известен писател или гледайки интервю с бизнесмен милиардер, ще се изкушим да възприемем техните идиосинкратични обреди и ритуали с надеждата, че по някакъв начин можем да постигнем същия успех. В този момент може да пропускаме доста фактори, които са допринесли за техните постижения.