Ниското самочувствие се отразява върху всяка сфера на живота на детето. То може да бъде проявено по много начини.

Някои от индикаторите на ниската самооценка включват трудности в справянето с негативни емоции и избягване на приписване на заслуги за определени действия, казва Ирина Горелик, детски психолог в Williamsburg Therapy Group.

Детето също така може да не е склонно към предизвикателства, да се отказва бързо или да бъде твърде голям перфекционист.

Ако смятате, че детето ви има ниско самочувствие или се притеснявате, че може да го развие, има стъпки, които можете да предприемете, за да повишите увереността му сега и да му помогнете да се справи с негативните мисли.

Позволете на децата да се чувстват зле

Отхвърлянето на чувствата може да има обратен ефект.

Горелик препоръчва да не казваме на децата, че преувеличават в емоциите си. Това може да обезсили чувствата им, предупреждава тя.

Колкото и да ви е трудно в дадения момент, този подход е по-полезен за децата в дългосрочен план. Те се учат как да се справят с негативните чувства, пише CNBC.

Позволете им да изпитат пълната гама от емоции и им помогнете да се научат да се доверяват на собствения си опит, съветва психологът.

Избягвайте да “коригирате” чувствата им

Не се отнасяйте към чувствата на детето като към нещо, което трябва да бъде поправено.

Вместо да ги коригирате, фокусирайте се върху слушането, докато ви споделя. Помогнете му да назове емоциите, които изпитва, съветва Горелик.

След това позволете на детето само да намери решение.

5 родителски послания, които помагат на детето да преуспее в животаНякои от тях учат на любов, а други предлагат позитивна мъдрост


Насочете се към развитието на начина на мислене

Някои похвали са по-полезни за повишаване на самочувствието на детето от други.

Насърчавайте детето си да забелязва или да си приписва усилията, вместо резултатите, казва Горелик.

Дайте да се разбере, че уменията се изграждат чрез усилия и упорит труд, вместо да поставяте акцент само върху резултатите, допълва тя и дава пример.

Ако детето е нарисувало картина, не му казвайте просто “Браво!”. Отбележете колко усърдие е вложило то в нея, попитайте го как се е спряло на определени цветове и т.н.

Подходът на Горелик ще ви помогне да отгледате дете със здравословно самочувствие, което няма да се ръководи от външни оценки и награди.