Джеф Безос бе детрониран от почетното второ място в класацията на най-богатите хора на планетата. Той бе задминат по богатство от индийския бизнесмен Гаутам Адани.

През последните 10 месеца Адани се заизкачва стремително в индекса на милиардерите на Bloomberg. Той се издигна от 14-о до 2-ро място и остави основателя на Amazon след себе си, на позиция №3, пише Entrepreneur.

Илон Мъск все още е най-богатият човек на планетата със състояние, възлизащо на 263 млрд. долара. Адани, който изпревари Мукеш Амбани като най-богатия човек в Азия през февруари – сега стои зад него с нетно състояние от 146,9 млрд. долара.

Индийският предприемач дължи издигането си в класацията на своята компания Adani Group, която е специализирана в сферата на инфраструктура и възобновяемата енергия в Индия и чужбина.

Акциите на бизнеса му са нараснали с повече от 1000% от 2020 г., като акциите на водещата му компания Adani Enterprises са се повишили с повече от 115% през 2022 г., според CNN Business.

Най-богатият индиец влезе в топ 3 на най-състоятелните хораТой измести Бернан Арно, но анализатори не са оптимистични относно задържането му в челната тройка

За детронирането на Безос спомогна и загубата, която той отчете от януари насам. Богатството му намаля с 45 млрд. от началото на годината, пише Bloomberg. Този спад се дължи на понижаването на цената на акциите на Amazon и разпродажбите на акции.

Според CNN Business акциите на Amazon са спаднали с повече от 25% през 2022 г.