"Днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Този проект означава свобода, свобода от зависимостта от руски газ."

Това заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен на церемонията по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, излъчена пряко по БНТ.

"В България и в цяла Европа хората усещат последствията от войната на Русия, но благодарение на проекти като този Европа ще има достатъчно газ за зимата", посочи още Урсула фон дер Лайен.

Тя подчера и колко са важни инвестициите за възобновяемите източници на енергия - соларна енергия, водни ел. централии водород, вятърни ел. централи. "Това е енергия, която ни прави независими от външни намеси. Европа има всичко необходимо, за да се освободи от зависимостта от Русия и всичко е въпрос на политическа воля", заяви председателят на ЕК.

На церемонията по официалното въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България в зала 3 на НДК с домакин президентът Румен Радев присъстваха още еврокомисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон, президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който е на официално посещение у нас, президентите на Република Северна Македония и на Сърбия Стево Пендаровски и Александър Вучич, премиерите на Гърция и на Румъния Кириакос Мицотакис и Николае Чука. В нея участваха също служебният премиер Гълъб Донев, изпълнителните директори на проектната компания "Ай Си Джи Би" АД Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

"Интерконекторът България-Гърция прави нашата държава по-малко уязвима", заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на церемонията. "Новият газопровод има достатъчен капацитет, за да задоволи всички потребности. Освен това ще осигури диверсификацията на източниците, както и доставките на природен газ за България, което е от ключово значение за енергийната сигурност на страната", каза Гълъб Донев. Той припомни, че потенциалът на проекта ще бъде увеличен, след като започне работа газовият терминал в Александруполис, Гърция, който ще осигури допълнителен достъп до многобройни източници на доставки.

Гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис заяви, че доставките на природен газ от Азербайджан за България ще разкъсат здравата хватка от руския газ върху региона и заедно с останалите инфраструктурни проекти, които текат, ще допринесат за развитието на газова мрежа, на която може да се разчита.

Скоро ще заработят и други газови полета в Азербайджан и ще можем да увеличим обема на доставките, заяви президентът на страната Илхам Алиев.

Той коментира, че проектът ще изпълнява много важна роля в осигуряването на енергийна сигурност и диверсификация на газовите доставки за Европа. Алиев допълни, че страната му е надежден доставчик на природен газ, но работи и върху това да се превърне в такъв и на електричество от възобновяеми източници на енергия. „Нашият потенциал за вятърни станции в Каспийския басейн е в стотици гигавати. В момента обсъждаме как точно да доставим това електричество до европейския континент“, каза президентът на Азербайджан.

Илхам Алиев обяви, че през тази година страната ще увеличи износа на природен газ до повече от 22 млн. кубични метра, от които 11,2 млн. ще отидат до европейските потребители. „През юли подписахме меморандум за разбирателство с Европейската комисия по време на посещението на Урсула фон дер Лайен в Азербайджан. Това е един сериозен документ и до 2027 г., на базата на този документ, смятаме да удвоим доставките на природен газ за Европа. Ние имаме потенциала да постигнем това.“

Президентът Румен Радев заяви в изказването си по време на церемонията, че междусистемната газова връзка Гърция-България вече променя решително енергийната карта на Европа. "Очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние наистина ще получим реална диверсификация", посочи Радев.