По-студена зима с по-малко вятър и дъжд от обикновеното предстои в Европа. Това сочи прогнозата на Европейския център за средносрочни прогнози за времето (ECMWF), която добавя още едно предизвикателство пред правителствата, които отсега се опитват да разрешат енергийната криза на континента, пише Financial Times.

Ранните индикации за ноември и декември са за период на високо налягане над Западна Европа, което ще донесе със себе си по-студени периоди и по-слаб вятър и валежи, намалявайки производството на възобновяема енергия, казва Флоранс Рабие, генерален директор на ECMWF.

Това не е добра новина за политиците, които се опитват да се справят с нарастващите разходи за енергия за бизнеса и домакинствата поради ограничения внос на газ от Русия.

Ако синоптиците се окажат прави, налице са два проблема - не само ще бъде по-студено, но и ще има по-малко вятър за производство на вятърна енергия и по-малко валежи за хидроенергия, допълва експертът.

ЕС се зарече да се откаже от руския газ до 2027 г., търсейки алтернативно решение при възобновяема енергията и сключвайки газови сделки с други страни. Износът на газ от Русия за ЕС вече е намалял с около 2/5 от общото предлагане до 9%, откакто Русия започна инвазията си в Украйна през февруари.

Преминалите наскоро угарани през Атлантическия океан могат да причинят по-меко, по-влажно и по-ветровито време в краткосрочен план, но по-хладното време по-късно през годината ще бъде в съответствие с атмосферните условия, известни като Ла Ниня, уточни Рабие.

Осигурено е синьо гориво за Топлофикация София до края на 2023 г.От Столичния общински съвет призоваха за компенсации за софиянци

Глобалното затопляне променя природата на екстремните метеорологични явления като урагани, което ги кара да бъдат по-чести и интензивни поради повишаването на глобалните температури с най-малко 1,1 градуса по Целзий в резултат на човешката дейност от прединдустриалните времена.

Метеорологът напомни, че Европа преживя едно от най-горещите лета в историята. Като резултат делът на вятърната и водната енергия в производството на електроенергия на континента намаля това лято.

Клод Турмес, министър на енергетиката на Люксембург, информира в края на миналата седмица, че ENTSO-E, мрежата на операторите на електроенергийната мрежа на ЕС, е призована да представи своята актуална информация относно рисковете за сигурността на зимните доставки на електроенергия през октомври, месец по-рано от обикновено.