Спряно е движението на автомобилния и железопътен мост, който свързва незаконно анексирания полуостров Крим с руската транспортна мрежа.

Според първоначалната официална информация причината за това е избухнала цистерна с гориво в края на товарен влак, пътуващ към Крим. Според украинските медии взривът на Кримския мост е избухнал около 6 часа местно време.


"По предварителни данни в един от участъците гори цистерна с гориво. Арките за пропускане на плавателни съдове не са засегнати. Все още е рано да се говори за причините и последствията. Полагат се усилия за потушаване на пожара", написа говорителят на местните власти Олег Крючков в канала си в Telegram.


Националният антитерористичен комитет на Русия съобщи друга версия: "Днес в 06:07 на автомобилната част на Кримския мост от страната на Таманския полуостров стана взривяване на товарен автомобил, повлякло след себе си запалването на седем цистерни с гориво от влак, движещ се към Кримския полуостров. Има частично срутване на две секции от автомобилното платно."

Русия призна, че са нанесени щети при взрива на Кримския мост и обвини Украйна за станалото

Украйна е виновна за инцидента на Кримския мост, в резултат на който е повредено платното за движение, заяви председателят на Държавния съвет на Крим Владимир Константинов, цитиран от ТАСС.

"Украинските вандали успяха да се доберат до Кримския мост с кървавите си ръце. Сега те имат с какво да се гордеят: за 23 години не успяха да построят нищо достойно за внимание в Крим, но успяха да повредят платното за движение на руския мост. В това намират смисъл киевският режим и украинската държава. Смъртта и разрушението са единственото, което успяват да постигнат", написа Константинов в своя канал в "Телеграм".

Той обеща, че щетите по Кримския мост ще бъдат отстранени в най-кратък срок. „Разбира се, че причините ще бъдат изяснени, а щетите ще се отстранят. Хубавото е, че не са сериозни. Съзидателната дейност в Крим ще продължи“, написа той.

Дмитрий Песков, прессекретарят на президента на Русия Владимир Путин, съобщи, че държавният глава е наредил да бъде създадена правителствена комисия, която да разследва причините за експлозията.
Руските служби за спешна помощ съобщиха, че пожарникари са потушили открития пожар на цистерните с гориво. Крайният срок за възстановяването на Кримския мост ще бъде обявен след приключване на огледа на щетите по него, който вече е в ход, каза вицепремиерът на Русия Марат Хуснулин. "По нареждане на президента в най-кратък срок ще бъде създадена правителствена комисия, която да проведе разследване на инцидента и хода на реконструкцията на Кримския мост. Вече се извършва оглед и след като той приключи ще може да се определи краен срок за възстановяването", написа Хуснулин в канала си в "Телеграм".
Украйна не поема отговорност за случилото се, но Алексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана, публикува във Facebook комбинирани кадри от горящия мост и прочутото изпълнение "Честит рожден ден, г-н президент" на Мерлин Монро.

Днешната експлозия на Кримския мост се случи само ден след като руският президент Владимир Путин навърши 70 години, пише Асошиейтед прес. Това е унизително поражение за Путин, което би могло да го предизвика да повиши залозите в неговата война в Украйна, отбелязва агенцията.

Кримският полуостров има символично значение за Русия и е от ключово значение за поддръжката на нейните военни операции в южната част на Украйна. Ако мостът бъде изваден от строя, това би направило снабдяването на полуострова значително по-трудно. Въпреки че Русия превзе украински региони северно от Крим в началото на инвазията и построи сухопътен коридор по брега на Азовско море, Украйна напредва в своята контраофанзива, за да си ги върне.


Кримският мост, свързващ Керченския полуостров с Таманския полуостров, е най-дългият (19 км) в Русия и Европа. Строителството му започна през февруари 2016 г. Стойността на проекта надхвърли 220 милиарда рубли (близо 4 млрд. долара).

Автомобилната част на моста беше открита през май 2018 г. от руския президент Владимир Путин. Пътническите влакове започнаха да се движат по него от 23 декември 2019 г., а редовният железопътен товарен трафик е от юли 2020 г.