Американският президент Джо Байдън обеща, че “ще има последствия” за отношенията на САЩ със Саудитска Арабия. Думите му са провокирани от решението на ОПЕК+ за ограничаване на квотите за петрол миналата седмица, което бе взето, въпреки апела на САЩ, съобщи Reuters.

Обещанието на Байдън идва ден след като влиятелният сенатор демократ Боб Менендес, председател на комисията по външни отношения на Сената, каза, че Съединените щати трябва незабавно да замразят всяко сътрудничество със Саудитска Арабия, включително продажбите на оръжия.

В интервю за CNN президентът отказа да поясни какво точно се обмисля като реакция. От прессекретаря на Белия дом Карин Жан-Пиер стана ясно, че ще бъде извършен преглед на политиката. Тя обаче не даде график за действие или информация кой ще ръководи преоценката.

Съединените щати ще наблюдават отблизо ситуацията "през следващите седмици и месеци", каза Жан-Пиер.

Задава ли се ново поскъпване на петрола?Възможно е корекцията на ОПЕК+ да влоши инфлацията

ОПЕК+ обяви плановете си за намаляване на производството на петрол миналата седмица след седмици на лобиране срещу тази стъпка от страна на американски служители. Представителите на 13-те членки на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните 10 съюзници се споразумяха за съкращаване с "2 милиона" барела на ден за месец ноември.

В действията на Саудитска Арабия САЩ виждат преклонение пред Русия.

Американски служители дипломатично се опитваха да убедят най-големия си арабски партньор да отхвърли идеята за съкращаване на производството, но фактическият владетел на Саудитска Арабия, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, остана непреклонен.