Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС са постигнали принципно съгласие съвместните покупки на газ да започнат преди началото на следващото лято, съобщи чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Министрите са се разбрали освен това, че трябва да бъде разработена алтернативна референтна цена на газа, посочи Сикела и допълни, че по време на двудневната неофициална среща в Прага много от различията между страните членки са били преодолени.

"Искаме да ускорим съвместните покупки и да използваме покупателната мощ на целия Европейски съюз, за да си гарантираме доставките за следващата зима, която може да бъде дори още по-критична от настоящата", заяви Сикела след срещата. "Призоваваме Еврокомисията да ускори работата по този въпрос".

И пак в рамките на същата среща стана ясно, че ЕК все още не е решила дали да предложи таван на цената на газа в рамките на мерките, които ще представи следващата седмица.

Ако предложената цена се запази до 1 ноември, следващия месец газът ще е с 28,81% по-евтин спрямо настоящата цена

"През уикенда ще решим как да продължим с налагането на пределни цени на енергията", посочи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон на срещата в Прага.

Междувременно руският президент Владимир Путин заяви, че не страната му е виновна за високите цени на енергията, с която европейците се сблъскват в условията на предстояща зима, и добави, че Западът е този, който подхранва световната енергийна криза, предаде Ройтерс.

В реч на енергиен форум в Русия Путин заяви, че при така създалата се обстановка по отношение на енергоносителите най-високата цена ще платят развиващите се страни.

Той добави, че Москва ще задържи петролния износ и добив на сегашните им равнища до 2025 г., и обяви, че независимо от западните санкции Русия няма да се откаже от водещата си роля на международните енергийни пазари.

В словото си Путин приветства и решението от миналата седмица на страните от обединението ОПЕК+ да намалят добива на петрол, за да могат цените да останат високи. Руският президент посочи, че Русия възнамерява да продължи сътрудничеството си с ОПЕК - организация, оглавявана от Саудитска Арабия.

По въпроса за газовите доставки за Европа Путин изрази готовност Москва да възобнови подаването на синьо гориво към Германия и Европа, като това стане по балтийския газопровод "Северен поток 2", предаде Асошиейтед прес.

Турското издание Хаберлер съобщи, че Русия е готова да предостави енергия на Европа през Турция, като за тази цел възнамерява да построи в Турция голям хъб за природен газ за транспортиране към Европа.

Изданието посочва за източник на тази информация изявление на руския президент Владимир Путин, направено в рамките на провелата се в Москва енергийна седмица.

“Докато европейските държави предприемат различни мерки за справяне с енергийната криза, от Москва дойде изненадващо изявление на руския лидер, което е от особена важност за Европа, която преживява трудни дни: “Готови сме да доставяме природен газ през “Северен поток 2”. Можем да построим голям хъб за природен газ в Турция за Европа”, е заявил Путин, пише изданието.

В коментара към тази новина се посочва, че след като Русия спря газа по газопровода "Северен поток 1", който осигурява по-голямата част от газовия поток за Европа, европейските цени на природния газ скочиха драстично. Смята се, че Русия няма да възобнови доставките на газ по "Северен поток 1", докато Европа не премахне санкциите срещу Москва заради инвазията в Украйна.