Топлото време през октомври в Европа и успокояването на цените на газа може да заблудят европейските министри. Вчера те направиха това, което един дипломат нарече чудо през юли, когато им трябваха само шест дни, за да се съгласят да намалят търсенето на газ. Оттогава съюзът не успява да се справи в спазването на срокове и изглежда още по-малко вероятно да въведе ключови нови мерки преди началото на зимата, пише Bloomberg.

Във вторник министрите поставиха нов краен срок. Сега се стремят да сключат сделка по последната група предложения за укротяване на цените на енергията на 24 ноември - в хода на отоплителния сезон. Дори да успеят, ключови мерки като нов пазарен показател няма да има до пролетта. Плановете за ограничаване на цените остават затънали в технически подробности и политически спорове.

Пазарът е този, който дава глътка въздух на политиците. В момента има пренасищане с газ в Европа, тъй като усилията за вкарване на кораби с LNG съвпаднаха с необичайно топло време. Рискът от пълна енергийна криза сега избледнява, но с него отслабва и импулсът за действие.

Според Йозеф Сикела, министър на индустрията на Чешката република, която е ротационен председател на ЕС, комисията трябва да предостави останалите части от пъзела.

Играта не е приключила и точно затова трябва да имаме спешна мярка, независимо къде се намираме в момента, казва Сикела.

През юли, когато Москва намали доставките на газ и провокира преосмисляне на енергийната политика, страните от съюза се съгласиха да ограничат потреблението доброволно с 15%. Това предложение може да стане и задължително, ако е необходимо.

Оттогава ЕС реши да позволи на правителствата да ограничават печалбите и приходите на енергийните компании и да насочват приходите към потребителите. Това бяха лесните мерки. По-сложните – с най-голямо потенциално въздействие – все още са заседнали в дипломатическите дискусии, тъй като държавите-членки обвиняват комисията в протакане.

Ключовият въпрос сега е дали блокът може да предложи таван на цените на газа. Една идея, която набира сила, е динамичен ценови коридор. Комисарят по енергетиката Кадри Симсон сигнализира, че може да е възможно да се излезе с предложение относно тази мярка преди срещата на 24 ноември. Това би било само началото на процес, който ще продължи няколко седмици.

Министерството на енергетиката се отказа да въвежда двойни тарифи на токаТакова предложение беше направено преди два дни от служебния министър на енергетиката Росен Христов

На пресконференция във вторник Симсон заяви, че комисията ще работи бързо по подробностите.

Друга цел, чието постигане все още е неопределено като срок, е ограничаването на цената на газа, използван при производството на електроенергия. Тя е подкрепена от гръмогласна група държави-членки.

Комисията публикува документ в навечерието на срещата във вторник, в който се подчертават редица предизвикателства, които планът ще постави - като например как да се спре стимулирането на търсенето на газ и електричеството, което тече към страни извън ЕС. Друго предизвикателство е, че някои дипломати смятат, че не е възможно и двата вида ценови ограничения да бъдат приложени едновременно. На няколко срещи на ЕС дори определението за таван на цените беше умишлено оставено неясно и някои страни все още не могат да се споразумеят какво трябва да означава.

Според нидерландския министър на енергетиката Роб Йетен около 15 държави-членки имат различни идеи за по-силна намеса на пазара и е желателно да се избягват прибързани решения.