Най-големият кредитор в Германия Deutsche Bank заяви в сряда, че нетната ѝ печалба за третото тримесечие се е увеличила повече от пет пъти на годишна база, много повече от очакваното, тъй като програмата за преструктуриране дава плодове, предава БНР, цитирайки AFP.

Нетната печалба на групата между юли и септември достигна 1,1 милиарда евро (1,1 милиарда долара) в сравнение със 194 милиона евро през същия период на миналата година, се казва в изявление. Тя е по-висока от прогнозите на анализаторите от Factset, които прогнозираха нетна печалба от 809 милиона евро.

Печалбите преди данъци достигнаха 1,6 милиарда евро - най-добрият резултат за третото тримесечие от 2006 г. насам. Приходите са се увеличили с 15 процента на годишна база до 6,9 милиарда евро. Те са били движени от корпоративното банкиране, с увеличение от 25 процента.

В подразделението за инвестиционно банкиране те са нараснали с шест процента до 2,4 милиарда евро. Резултатите "подчертават успешната трансформация на нашата банка", каза главният изпълнителен директор на Deutsche Bank Кристиан Шевинг.

Deutsche Bank стартира програма за преструктуриране през юли 2019 г., която доведе до намаляване на размера на отдела за инвестиционно банкиране и загуба на хиляди работни места.

Несигурната перспектива, дължаща се на войната в Украйна и рисковете от рецесия в Европа, принудиха банката да задели провизии от 350 милиона евро през това тримесечие спрямо 117 милиона през същия период на миналата година.