Лятото на 1994 г. е необичайно топло за Великобритания. Жежките слънчеви дни са следвани от лепкави нощи, а последната седмица на юни се оказва най-гореща – и в метеорологично, и в културно отношение.

В петък, 24 юни, мощна гръмотевична буря удря югоизточната част на Обединеното кралство, разпръсквайки толкова много тревен прашец, предизвикал внезапна и краткотрайна епидемия от астма, разказва CNN.

Два дни по-късно - и след години на разгарящи се спекулации - британската преса разпространява новината, че принц Чарлз случайно е разкрил, че изневерява на принцеса Даяна. Той прави това в документален филм. Запитан дали е останал верен на съпругата си, принцът на Уелс кимва утвърдително. „Да, абсолютно“, казва той. Преди да добави „докато не се разпадна безвъзвратно“, имайки предвид брака си с Даяна.

В сряда, 29 юни, филмът е излъчен и гледан от 13 милиона зрители в цялата страна. В същия ден Даяна трябва да присъства на официално събитие в галерия Serpentine в Лондон. Тя се появява там в малка черна коктейлна рокля, която се оказва толкова завладяваща, че оттогава е известна просто като „роклята за отмъщение“.

Тясната рокля с дължина над коляното и широко отворено деколте, създадена от Christina Stambolian, не прилича на нищо, което Даяна или която и да е друга кралска особа някога е носила на публично място.

„Даяна искаше да изглежда като жена за милион долара“, казва бившата стилистка на принцесата Ана Харви в документалния филм от 2013 г. Princess Diana's Dresses: The Auction. „И го направи.“

На следващата сутрин снимки на нейния горещ тоалет излизат по първите страници на британските таблоиди: „Отмъщението е шик“, пише Sun. „Ди снощи показа на Чарлз какво му липсва.“

Почти 30 години по-късно роклята – и овластяващият жените момент, който тя символизира – се завръща в поп културата, благодарение на петия сезон на историческата драма на Netflix The Crown.

Преди старта на новите епизоди на 9 ноември актрисата Елизабет Дебики, която ще бъде в ролята на Даяна, казва, че малката черна рокля се е оказала ключът към разбирането на характера на принцесата.

„Този исторически момент провокира по много особен начин актьорската ми игра“, казва тя пред Entertainment Weekly. „Колкото и невероятно да звучи, легендарната рокля направи деня ми на снимачната площадка наистина емблематичен“, разказва Дебики.

„Бях изумена колко много хора пазят спомена за тази рокля“, обобщава тя. „Когато стана публично известно, че аз ще бъда в ролята на Даяна, получих много съобщения с поздравления, сред които имаше и огромно количество въпроси дали ще нося въпросната рокля, както и възклицания от рода на „О, Боже мой, ти ще носиш роклята за отмъщение!“

Решението на Даяна да облече тази рокля онази вечер е било импулсивно. Според авторите на филма Princess Diana's Dresses: The Auction, тя е стояла в гардероба й три години преди събитието в галерия Serpentine. Принцесата се е страхувала, че е „твърде смела“, казва дизайнерката на роклята. Според Telegraph Даяна първоначално е била облечена в рокля на Valentino, но преждевременно прес съобщение какво ще носи въпросната вечер, изпратено до медиите от модната къща, я кара да смени тоалета си.

Въпреки че изборът й в крайна сметка може да е бил внезапен, а не добре обмислен отговор за отмъщение, имиджът на малката черна рокля на Даяна очевидно продължава да расте. Това е бунт срещу кралския дрескод, налагащ символи за целомъдрие и послушание. Вместо да се поддаде на потенциалното обществено презрение, Даяна заявява на света, че няма да си тръгне тихо.