Американският актьор Шон Пен даде една от статуетките си "Оскар" на президента на Украйна Володимир Зеленски по време на посещение в столицата Киев, предават световните агенции.

Видео, публикувано в канала на Зеленски в Telegram, показва срещата между двамата.

По време на нея украинският президент връчи на актьора Орден за заслуги - III степен - за оказваната подкрепа към Украйна и приноса в популяризирането на украинската кауза.

"Този път срещата ни беше специална. Шон донесе своята статуетка "Оскар" като символ на вярата в победата на страната ни. Тя ще остане в Украйна до края на войната", написа Зеленски в профила си във Facebook.

Шон Пен получи "Оскар" през 2004 г. за ролята си във филма "Тайнствената река". През 2009 г. беше награден отново със златната статуетка за ролята си в "Харви Милк".

Зеленски и Шон Пен отидоха и до площада на Конституцията в Киев, където на Алеята на храбростта е поставена табела с името на актьора. Украинският президент заяви, че алеята започва с тази табела, защото Пен пристигна в Киев още в първия ден на руското нахлуване на 24 февруари.

Актьорът сподели, че отсега нататък това място ще бъде едно от най-емблематичните в живота му, както тези, в които са родени дъщеря му и синът му.

Шон Пен беше в Украйна и през юни, когато посети два от най-засегнатите градове със стотици жертви - Буча и Ирпен, и снима документален филм. Той беше заявил, че обмисля да се присъедини към украинските сили в борбата срещу Русия.

Представители на Кремъл преди това добавиха Пен и колегата му актьор Бен Стилър към т.нар. "стоп-лист" – списък с хора, на които им е забранено да влизат в страната.