В условия на безпрецедентно повишаване на разходите за живот, настъпваща зима, съпроводена с много неопределености, и поредно лято зад гърба, през което земеделците видяха как културите им гният на нивата, тъй като няма кой да ги прибере, Великобритания търси изход и надежда. В опит да спаси страната от национален нервен срив един от определяните за най-големи умове в бизнеса на Обединеното кралство предложи решение и се позова на няколко положителни признака, които смекчават усещането за обреченост през 2024 г.

Главният изпълнителен директор на веригата High Street Next призовава правителството да пусне повече чуждестранни работници в Обединеното кралство, за да облекчи хроничния недостиг на работна ръка. Лорд Улфсън, виден защитник на Brexit, смята, че имиграционната политика на страната осакатява икономическия растеж, и предложи фирмите да плащат данък, ако наемат чуждестранни работници. По този начин ще бъде насърчено първо наемането на работна ръка от Обединеното кралство, пише BBC.

По думите на Лорд Улфсън, хора се редят на опашка, за да влязат в страната и да събират гниещата по нивите реколта и да работят в складовете, които в противен случай ще останат затворени.

Затова ни трябва различен подход към икономически продуктивната миграция, казва той.

За Лорд Улфсън, член на Консервативната партия, правителството трябва да реши дали Обединеното кралство поддържа свободната търговия, или иска да превърне страната крепост. Крайно време е и да стане ясно, че управлението на страната не зависи само от хорат, които са гласували за Брекзит. “Всички ние трябва да решаваме”.

Според Лорд Улфсън повечето британци имат "много прагматичен възглед" за имиграцията. Най-просто тя се изразява така - контролирайте я, когато е вредна за обществото, но пуснете хората, които могат да допринесат. Затова той предлага пазарно решение за коригиране на текущия недостиг на работна ръка, който засегна вече редица сектори, включително здравеопазване, хотелиерство и логистика.

Връща ли се Великобритания към кризисните времена от 70-те години?Както и преди почти 50 години, Великобритания днес е изправена пред двуцифрена инфлация

Предложението на Лорд Улфсън е фирмите, които се нуждаят от чуждестранни работници, да могат да плащат данък от 10% на правителството върху заплатите на чуждестранните работници, за да се гарантира, че само фирмите, които наистина не могат да намерят британски работници, ще наемат такива от чужбина.

Привърженикът на Консервативната партия признава, че 2023 г. ще бъде много трудна за потребителите и бизнеса, но настоява, че много предприятия не трябва да очакват правителствена подкрепа, която трябва да бъде насочена към най-нуждаещите се.

“Последното нещо, което искаме да направят“ е да дадат пари на фирми, които всъщност не се нуждаят от тях, защото правителството трябва да съсредоточи „много ограничени ресурси върху хората, които най-много се нуждаят от помощ по време на предстоящата рецесия“, казва той.

„Това са хората, на които ще им е студено, и хората, които ще бъдат гладни, а не фирмите, които искат почивка на данъците си“, заявява Лорд Улфсън - човек, който мнозина определят като един от най-умните хора в бизнеса на Обединеното кралство.

Макар бизнесменът да признава, че следващата година ще бъде трудна, той посочва няколко причини за оптимизъм.

За разлика от рецесиите в началото на 80-те и 90-те години, когато цели индустрии и региони са останали без работа, сега ще малцина онези, които няма да могат да намерят препитание.

Второ, вече има признаци - в цените, цитирани за бъдещи суровини в края на следващата година - че през 2024 г. може да се наблюдава силен отскок от рецесията.

"Следващата година ще бъде тежка, но няма нужда от национален нервен срив", добавя Лорд Улфсън.