Расте броят на жертвите на експлозията днес на оживения централен истанбулски булевард "Истиклял".

Според данните към момента шестима души са загинали и 53-ма са ранени. Това съобщи окръжният управител на града Али Йерликая, цитиран от БТА.

Експлозията стана днес в 16.20 часа (15.20 часа българско време).

Али Йерликая не съобщи причината за експлозията, както и дали се касае за терористичен акт. По думите му взривът е бил много силен.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обаче определи експлозията като "коварно нападение". Той коментира взрива на "Истиклял" преди да замине за срещата на върха на Г-20 в Индонезия. Ердоган също посочи, че общо шестима души са загинали, четирима от тях на място.

Истанбулската прокуратура е започнала разследване във връзка с експлозията. Назначени са петима прокурори, които да водят разследването.

Турска медия съобщи, че на една от уличните камери е била засечена жена, която оставила чанта на мястото на взрива и се отдалечила, след това последвала експлозията. Има подозрения, че в чантата може да е била поставена бомба. Засега тази версия не е потвърдена от официален източник.

Ранените са настанени в болници. Булевардът е затворен за движение, затворени са магазините и заведенията.

"Истиклял" е най-известният булевард на Истанбул, своеобразна марка на града, с много магазини и заведения, като по всяко време там гъмжи от хора на всички възрасти, включително и чужденци. Днес е почивен ден и булевардът е бил много оживен, особено по времето, когато е станала експлозията.

Междувременно Висшият съвет за радио и телевизия (RTUK), турксият медиен регулатор, съобщи в изявление до медиите, че съдът е наложил забрана за разпространяване на новини за взрива в Истанбул.

"Всички институции и организации на нашата държава провеждат бързо, щателно и ефективно разследване на инцидента", заяви Фахреттин Алтун, директор по комуникациите на турското президентство, по повод на инцидента.

"Приканваме медийните организации да бъдат отговорни, да не се доверяват на дезинформационно съдържание, идващо от социалните медии, и да се позовават на изявленията на съответните публични органи", добави той, цитиран от частната телевизия НТВ.

"Пожелавам милост от Аллах за нашите братя и сестри, които загинаха при бомбения атентат, извършен на бул. "Истиклял" в 16.20 ч. днес, и бързо възстановяване на ранените", каза турският президент Ердоган.

По думите му съответните органи полагат усилия за разкриване на извършителите на "това коварно нападение и на организациите, които стоят зад него".

"Извършителите на коварното нападение ще бъдат разкрити", заяви той.

Според Ердоган експлозията прилича на тероризъм и има информации, че жена е изиграла роля за събитията.

"Разследванията продължават. Ще вземем окончателно решение след разследванията", каза той.