Китайският лидер Си Дзинпин и президентът на САЩ Джо Байдън се здрависаха сърдечно на дългоочаквана среща на върха на Г-20, която ще се състои утре на остров Бали. В момента отношенията между техните страни са помрачени от разногласия по множество въпроси от Тайван до търговията, съобщи Reuters.

Си Дзинпин и Джо Байдън се ръкуваха радушно пред редица китайски и американски знамена в бална зала в луксозния хотел Mulia в залива Нуса Дуа на Бали. Това са първите лични разговори между президентите, откакто Байдън зае президентския пост в Белия дом.

Като лидери на нашите две нации, споделяме отговорността да покажем, че Китай и Съединените щати могат да управляват нашите различия, да предотвратят превръщането на конкуренцията в конфликт и да намерят начини да работят заедно по спешни глобални въпроси, които изискват нашето взаимно сътрудничество, заяви американският президент. Той спомена изменението на климата и продоволствената несигурност като проблеми, с които светът очаква двете страни да се справят.

В отговор Си Дзинпин каза, че като лидери на две големи държави те трябва да начертаят своя курс, да намерят правилната посока и да подобрят отношенията си. Китайският президент очаква с нетърпение да работи с Байдън, за да върне отношенията в правилния път.

Готов съм за откровен и задълбочен обмен на мнения по стратегическите въпроси, даде да се разбере Си. Той каза още, че се надява Китай и САЩ да "намерят вярната посока".

Нашите страни трябва да се учат от историята и да я оставят да насочва бъдещето, призова китайският президент, цитиран от Ройтерс.

Нито един от лидерите не носеше маска, за да се предпази от COVID, въпреки че членовете на техните делегации имаха такива.

Очаква се основните теми на разговор между Си Дзинпин и Джо Байдън да бъдат Тайван, Украйна и ядрените амбиции на Северна Корея - въпроси, които ще дискутират и другите на върха на Г-20. Срещата се провежда без присъствието на руския президент Владимир Путин. Вместо него там ще бъде руският външен министър Сергей Лавров.

В неделя Байдън каза на азиатските лидери в Камбоджа, че комуникационните линии на САЩ с Китай ще останат отворени, за да се предотврати конфликт, като тежките преговори са почти сигурни в следващите дни.

Отношенията между двете страни бяха разклатени през последните години от нарастващото напрежение по въпроси, вариращи от Хонконг и Тайван до Южнокитайско море, търговските практики и ограниченията на САЩ върху китайската технология.

Антагонизмът Запад-Китай е основна тема за лидерите преди срещата на Г-20Байдън:

Според официални представители на САЩ през последните два месеца Пекин и Вашингтон са положили усилия за възстановяване на връзките.

„Тези срещи не се провеждат изолирано, те са част от много продължителен процес“, каза служител на администрацията на Байдън.

„Ние участвахме в сериозна, продължителна – десетки и десетки часове – тиха дипломация зад кулисите”.

Домакинът на срещата на върха на Г-20, президентът Джоко Видодо от Индонезия, каза, че се надява тя да спомогне за икономическото възстановяване в световен мащаб.

Една от основните теми на Г-20 ще бъде войната на Русия в Украйна и Байдън ще бъде „неизвинителен“ в защитата си на европейската нация, заявиха американски официални лица миналата седмица. Си и Путин стават все по-близки през последните години, обвързани от споделеното си недоверие към Запада и препотвърждават партньорството си броени дни преди Русия да нахлуе в Украйна. Китай внимава да не предоставя никаква пряка материална подкрепа, която може да предизвика западни санкции срещу него.

През последните седмици Западът обвини Русия, че прави безотговорни изявления относно възможното използване на ядрени оръжия след нахлуването й в Украйна през февруари. Русия на свой ред отправи обвинение срещу Запада, че използва "провокативна" ядрена реторика.

Руският министър Лавров каза в неделя, че Западът "милитаризира" Югоизточна Азия в опит да овладее руските и китайските интереси, подготвяйки почвата за по-голяма конфронтация със западните лидери на Г-20.

Очаква се утре украинският президент Володимир Зеленски да направи обръщение към срещата на Г-20 чрез видеовръзка.