ОПЕК съкрати прогнозата си за глобалния растеж на търсенето на петрол за пети път от април месец, понижавайки и очакванията си за идната година. Организацията изтъква все по-големите икономически предизвикателства, включително високата инфлация и повишените лихви, предаде Reuters.

В месечениия си доклад ОПЕК обяви, че търсенето на петрол през 2022 г. ще нарасне с 2,55 милиона барела дневно или 2,6% - това е спад със 100 000 барела спрямо предходната прогноза.

"Световната икономика навлезе в период на значителна несигурност и все по-големи предизвикателства през четвъртото тримесечие на 2022 г.", посочва ОПЕК в доклада си. Според него рисковете включват висока инфлация, затягане на паричната политика от големите централни банки, високи равнища на държавен дълг в много региони, затегнати трудови пазари и продължаващи ограничения по веригите за доставки.

Това е последният доклад преди ОПЕК и съюзниците му или ОПЕК+ да се срещнат на 4 декември, за да обсъдят политиката си. Групата, която неотдавна съкрати производствените си цели, ще остане предпазлива, заяви миналата седмица енергийният министър на Саудитска Арабия.

За октомври, когато цените на петрола се понижиха заради опасенията от рецесия, картелът и съюзниците му намалиха със 100 000 барела на ден производствените квоти на ОПЕК+, като през ноември започна дори по-голямо понижение.

Производството на ОПЕК е намаляло с 210 000 барела на ден през октомври до 29,49 милиона барела на ден, което надвишава обещаното понижение.