Коледната атмосфера все повече се усеща в цялата страна.

В петък в столицата стартираха Софийският коледен фестивал в пространството зад НДК (пред зала 6) и Немският коледен базар в градската градина. Те ще радват софиянци и гостите на столицата съответно до 18 и 22 декември.

Пъстра програма с концерти, представления, забавления, кулинарни преживявания, както и емоции със световното първенство по футбол ще предложи коледният фестивал, който се прави за първи път. Ще се играят театрални постановки, кабаре спектакли, ще има много събития за деца и земеделски базари. Фестивалът ще отваря в 12.00 ч. от понеделник до петък, през уикендите - от 11.00 часа.

За първа година София ще има и леден парк по подобие на този във Виена.

Бургас се подготвя активно за посрещането на Никулден, Коледа и Нова година, като центърът на града ще изглежда по съвсем различен начин в сравнение с миналите години, информира Димитър Шишманов от пресцентъра на общината. Той обясни, че идеята за новата визия е украсата да създава настроение както през деня, така и вечер.

Главната улица "Александровска" скоро ще свети в празнична украса, която ще бъде издържана в стила на старите традиции. Празничното настроение по пешеходната зона ще създават над 500 висулки, които ще бъдат комбинирани с разноцветни светещи топки. Стълбовете също ще бъдат окичени с панделки, гирлянди с лампички и коледни играчки. Компасът ще бъде украсен по различен начин. Специален прожектор ще го осветява ефектно във вечерните часове.

Община Разград започна подготовката за предстоящите коледно-новогодишни празници. Работници вече монтират празничната украса. Предвижда се коледните светлини в Разград да бъдат запалени на 6 декември.

Съвкупност от разнообразни културни прояви и атрактивно Коледно градче ще бележат предстоящите празници в Благоевград. Тази година Градската градина ще се превърне в място с неповторима атмосфера, където жителите и гостите на града ще имат възможността многократно да се докоснат до Коледния дух по неповторим начин.

Коледното градче ще предлага на едно място топли напитки – капучино, ароматен чай, топъл шоколад, ще има обособена грил зона и сцена, на която ще се представят различни прояви – караоке за деца, занимателни игри, танцови изяви и др. Жителите и гостите на Благоевград ще могат да станат свидетели на това как небезизвестните Логодажки баби приготвят популярния местен шарен хляб. Мотото на Коледния фестивал в Благоевград тази година е „Да бъдем заедно на Коледа“, в което се фокусират двете основни послания за този хубав празник – да бъдем и заедно.

Коледното градче в Градската градина ще бъде открито на 2 декември, като непосредствено преди това ще се състои традиционното тържество за запалване на коледните светлини на пл. „Георги Измирлиев“.

Коледни базари преди празника Рождество Христово на 25 декември ще има на много места в страната.

През декември на площад "Тройката" в Бургас ще има коледен базар, в който ще се предлагат различни стоки, храни и напитки.

Коледният базар в Ямбол ще бъде открит на 5 декември и ще продължи до 4 януари 2023 година. Десет дървени къщички и открити щандове ще бъдат разположени на ул. „Георги С. Раковски“, пл. „Освобождение“ и ул. „Цар Освободител“. Там ще се предлагат сувенири, ръчно изработени подаръци, коледни лакомства и напитки.

За първи път Ракитово в дните на коледните и новогодишни празници ще има ледена пързалка и базар на открито. Центърът на родопския град ще се превърне в коледно градче с много светлини, музика, греяно вино, мезета, сладкиши и топли напитки. На 1 декември с програма на възпитаниците на детските градини ще бъде запалена коледната елха, а на 11 декември ще бъдат открити ледената пързалка и коледния базар. За 17 декември Общината е планирала празничен концерт на открита сцена.