Миналата година най-голямата компания за недвижими имоти в Окланд, Нова Зеландия, се намираше в трудна ситуация. Тя не успяваше да продава имотите достатъчно бързо, за да отговори на търсенето. Сега обаче обстоятелствата са значително променени и бъдещето се очертава не толкова главозамайващо, пише CNN.

Преди година къщите „летяха през вратата“, казва Грант Сайкс, мениджър в агенцията за недвижими имоти Barfoot&Thompson. Тогава жилища са се продавали на неочаквано високи суми. Пример е имот с първоначална цена 610 000 новозеландски долара, който само за 8 минути от началото на търга е купен за внушителните 1 млн. долара.

Докато през май 2021 г. за един имот е имало навалица купувачи, сега времето за реализация се е удължито значително и цените вървят надолу.

Времето, необходимо за продажба на имот в Нова Зеландия например, се е увеличило средно с около 10 дни от октомври 2021 г., според Института за недвижими имоти на Нова Зеландия. Продажбите са се сринали с близо 35%, а средните цени на жилищата са намалели със 7,5% през последната година.

Пандемичният бум, който изпрати цените в стратосферата, губи от енергията си и цените на жилищата сега падат от Канада до Китай, подготвяйки почвата за най-мащабното забавяне на жилищния пазар след световната финансова криза.

Драматичната промяна се обуслява и от повишаващите се лихвени проценти.

Централните банки, които водят война срещу инфлацията, повишиха лихвените проценти до нива, невиждани от повече от десетилетие. Това даде незабавен ефект върху цените на кредитите.

Лихвените проценти по ипотечните кредити в САЩ надхвърлиха 7% миналия месец за първи път от 2002 г. спрямо малко над 3% преди година, преди леко да се понижат през ноември, когато инфлацията се понижи.

В Европейския съюз и Обединеното кралство лихвите по ипотечните кредити са се увеличили повече от два пъти от миналата година.

Според Адам Слейтър, водещ икономист в Oxford Economics, консултантска компания, това е най-тревожната перспектива на жилищния пазар от 2007-2008 г. насам.

Ключов фактор, който понижава цените на имотите, е безработицата.

Ръст на строителството на жилища в БургаскоНай-малко започнати строежи на жилища през третото тримесечие има в Смолян, Силистра и Враца

Рязкото увеличение на безработицата може да доведе до принудителни продажби и възбрани, „където резките отстъпки са често срещани“, отбелязва Слейтър.

Забавянето на жилищния пазар може да има тежки последици, тъй като сделките с жилища на свой ред стимулират активността в други сектори на икономиката, допълва експертът.

Предупредителните знаци

По данни на Oxford Economics цените на жилищата са тръгнали надолу в над половината от 18-те напреднали икономики, включително Обединеното кралство, Германия, Швеция, Австралия и Канада, където цените са се понижили с около 7% от февруари до август.

Симптоматично според Слейтър е изоставането на данните. То дава основания да се смята, че на повечето пазари вече се вижда спад на цените.

Рекорден ръст на цените на жилищата в София с тенденция за забавянеЗа една година квадратният метър на жилищата в София е поскъпнал с 270 евро, двустайните жилища отново са най-купувани, показват данни на Bulgarian Properties

Сега сме в ранния период на доста ясен спад и тегнат два въпроса - колко стръмен ще бъде и колко дълго ще продължи, допълва Слейтър.

В САЩ продажбите на готови жилища са намалели с повече от 28% на годишна база през октомври. Там вече девети пореден месец се регистрира спад.

Пазар на труда

Високите лихвени проценти послужиха като катализатор за забавянето на жилищния пазар. Пазарът на труда, на свой ред, може да определи до какви нива ще паднат цените. Моделирането на минали сривове на цените на жилищата от Oxford Economics показва, че заетостта е решаващият фактор при определяне на мащабите на спада, тъй като скокът на безработицата увеличава броя на принудителните продажби.

Нивата на заетост в много развити икономики се възстановиха след спада в началото на пандемията. Има ранни признаци обаче, че пазарите на труда започват да се охлаждат, тъй като слабият икономически растеж се отразява негативно върху търсенето на работници.

Най-лошият сценарий

Според анализатори не се очаква повторение на срива на жилищния пазар от 2008 г. Сега банките и домакинствата се намират в по-добро финансово състояние, а предлагането на жилища в някои страни остава ограничено.

Дори скромен спад в цените на жилищата обаче ще срине доверието и това ще накара собствениците на жилища да намалят разходите. Забавянето на активността също ще нанесе удар на много други части на икономиката поради обвързаността на жилищния пазар със строители, адвокати, банки, хамалски компании, магазини за мебели и др.

В най-лошия сценарий световният БВП ще нарасне само с 0,3% през 2023 г. от 1,5%, който се прогнозира в момента. Той ще се сбъдне, ако цените на жилищата паднат по-рязко от очакваното и спадовете на цените бъдат посрещнати със спад в жилищните инвестиции и по-строго кредитиране от страна на банките.