Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) „вероятно“ ще заведе антитръстов иск срещу Microsoft и Activision Blizzard, за да блокира планираната сделка за сливане на компаниите на стойност 69 милиарда долара, пише Politico, позовавайки се на „три различни източника, запознати с въпроса".

Въпреки че съдебният процес все още „не е гарантиран“, съобщава изданието, служителите на FTC „са скептични към аргументите на компаниите“, че сделката няма да наруши конкуренцията в сектора на видеоигрите и игралните конзоли. Според информацията "голяма част от тежката работа по разследването е завършена“ и самото дело може да бъде заведено още следващия месец.

Sony, основният противник на сделката, твърди, че съществуващата тригодишна договорка за доставка на най-продавания франчайз на Activision - Call of Duty, за PlayStation е „неадекватна на много нива“ и не гарантира нищо. В отговор, ръководителят на Xbox на Microsoft Фил Спенсър публично обеща да продължи да доставя игрите от серията Call of Duty на PlayStation, „стига да има PlayStation, до които да се доставя“. Въпреки язвителния тон на Спенсър New York Times съобщи тази седмица, че Microsoft все пак е предложила „10-годишна сделка за запазване на Call of Duty на PlayStation“.

Многобройни изявления на ръководители на Microsoft предполагат, че технологичният гигант не е толкова заинтересован от укрепване на позициите си на терена на игралните конзоли, колкото от засилване на присъствието си в мобилните, облачните игри и абонаментните услуги като Game Pass. Но отвъд Call of Duty, Politico съобщава, че Федералната търговска комисия е загрижена и за това как Microsoft „може да използва бъдещи, все още необявени заглавия, за да стимулира своя бизнес с игри“.

Google счупи рекорда на САЩ за глоба заради лични данниКомпанията плаща рекордните $391,5 млн. за нарушаване на лични данни на 40 американски щата

Microsoft „е готова да отговори на притесненията на регулаторите, включително на FTC и Sony, за да гарантира, че сделката ще приключи успешно“, коментира пред изданието говорителят Дейвид Къди.

Проблеми и в Европа

Но ако информацията за FTC все още не е официално потвърдена, то проблемите пред сделката на европейска почва са съвсем реални. През септември Европейската комисия (ЕК) обяви, че според нейното предварително разследване предложеното от Microsoft закупуване на Activision Blizzard "може значително да навреди на конкуренцията на пазара на конзолни и компютърни видеоигри". В резултат на това, Комисията стратира „задълбочено разследване“ на потенциалното сливане, което трябва да приключи до 23 март 2023 г.

„Трябва да гарантираме, че остават възможности за бъдещи и съществуващи дистрибутори на компютърни и конзолни видеоигри, както и за конкурентни доставчици на операционни системи за персонални компютри“, обяви тогава европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер. „Въпросът е да гарантираме, че гейминг екосистемата остава жизнена в полза на потребителите в сектор, който се развива с бързи темпове. Нашето задълбочено разследване ще оцени как сделката засяга веригата за доставки на игри.“