Територията на Нидерландия е почти три пъти по-малка от тази на България. Това кралство обхваща едва 41 543 хил. лв. км. За сметка на това обаче населението ѝ е почти три пъти по-голямо – близо 18 млн. души според последното преброяване.

Освен с високия си стандарт на живот тази малка страна е известна и с друго – тя е един от най-големите производители на селскостопански продукти. Според различни класации Нидерландия е вторият в света износител на подобни стоки. Тук се включват както земеделието, така и скотовъдството.

Как се случва това в условията на сериозни ограничения – малко земя и силна конкуренция – все пак страни като САЩ, Китай и Индия имат далеч по-многобройно население и би следвало да произвеждат далеч повече за изхранването му.

Няма спор, че е така, но Нидерландия е успяла да се възползва максимално от даденостите си, а липсите да навакса с иновативни технологии, които ѝ позволяват да заеме едно от първите места в света.

В тази посока започва да се мисли преди десетилетия, пише Washington Post.

Тогава се появяват опасения ще може ли страната да изхранва населението си. Днес подобни притеснения няма, но това е благодарение на усилията, полагани дълго време. Една от най-добре развитите технологии е т.нар. вертикално земеделие По същество то представлява парниково отглеждане на зеленчуци. Специфичното е, че растенията се подреждат на огромни стелажи. Така от една страна се спестява пространство, а от друга се използват преимуществата на оранжерията – контрол на температурата и светлината, което води до изкуствено създаване на идеални условия. И целогодишно отглеждане без значение от сезона.
В момента повече от половината от земеделската земя се използва за отглеждане на храни.

Български стартъпи влизат в акселераторската програма Bosch Startup HarbourАкселераторската програма е първата подобна инициатива на българското подразделение на Bosch за проекти в областта IoT и AIoT - Bosch.IO, у нас
Нидерландците често казват, че техният силен фокус идва от годините на глад по време на Втората световна война, когато страната е окупирана от съседа си нацистка Германия. Страната е завладяна от армиите на Хитлер в началото на конфликта – през 1940 г. въпреки че е обявила неутралитет. Немците остават до края на войната през 1945 г. Зимата на 1944 г. остава в историята като „Гладната зима“. Нидерландия отблязва освобождението си на 5 май 1945 г. – четири дни преди окончателната капитуалция на немците. Днес страната е сред световните лидери по отглеждане на семена както за зеленчуци, така и за цветя Енза Зейден е сред хората, развили бизнеса си през последните десетилетия. Семейството притежава магазин за семена, в който работят три поколения. Днес компанията има 2500 служители, работи в 45 държави и е сред лидерите в производството на семена. Всяка година фирмата харчи по около 100 млн. долара само за научни изследвания в областта. „С промяната на климата сезоните стават все по-екстремни. Опитваме се да създаваме устойчиви сортове, които да виреят и в сухи почви, и в богати на сол“, казва мениджърът на компанията Яп Мазеру. Освен вертикалното земеделие в Нидерландия е широко използвано и парниковото отглеждане, при което се прилага т.нар. хидропонна система. При нея растенията не се отглеждат в почва, а директно във вода, богата на нужните за растежа им съставки. Оранжериите в Нидерландия са сложни съоръжения, които могат да се захранват с електричество за нужната им светлина от соларни панели.

Предприемачът кардиолог, който е готов за пазара на лабораторното месоUpside Foods получи зелена светлина за методите си на производство от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ
По подобен начин работят и фермите за отглеждане на животни. Данните сочат, че в Нидерландия годишно се отглеждат около 4 млн. крави, 13 млн. прасета и около 104 млн. пилета. Свинското се изнася предимно за Китай, говеждото – за Германия, а пилешкото – за Великобритания. Общата стойност на годишния експорт е близо 9 млрд. евро. Данните сочат още, че за миналата година износът на агрокултури от всякакъв вид е бил над 108 млрд. евро. От 1995 г. се отчита ръст с около 20%. Нидерлания обаче печели сериозно и от реекспорт, главно поради стратегическото положение на пристанището си в Ротердам, откъдето преминават огромни количества стоки от всякакъв вид. Така с внедряване на нови технологии, инвестиици в проучвания и упорити усилия една малка държава успява да се превърне в крупен износител, успявайки да се възползва максимално от даденостите си и компенсирайки липсите по разумен начин.