След като в последните седмици вълната от протести в Китай показа колко непопулярна е политиката "нулев ковид", правителството даде някои сигнали, че може да разхлаби контрола върху пандемията. Сега обаче страната е изправена пред друго предизвикателство - местните власти, натоварени с провеждането на масови тестове и налагането на локдауни, изпитват недостиг на парични средства и може да бъдат принудени да намалят разходите си или да ограничат други жизненоважни услуги.

Политиката на нулев ковид предпази Китай от рецесия през 2020 г., но почти три години след това разходите се увеличават, което поставя под изключително финансово напрежение общинските власти в най-многолюдната страна в света, посочва CNN.

Ако локдауните и масовите тестове продължат, "рисковете за финансовата стабилност на Китай ще се увеличат", коментира пред CNN Business Джордж Магнус, сътрудник в Китайския център към Оксфордския университет. "Местните власти са подложени на огромен натиск от разходите за поддържане на правителствените политики и вече можем да видим това в устойчивостта на дълга на няколко структури и случаите на съкращаване на обществени услуги“.

Местните власти, чиито приходи зависят в голяма степен от продажбата на земя, са по-уязвими от централната администрация в създалата се финансова ситуация. По данни на Министерството на финансите на Китай в периода януари-октомври те са похарчили 1,65 трилиона долара повече, отколкото са събрали като приходи, като за целта са взели големи заеми.

Протести срещу строгите ковид мерки обхващат все повече китайски градовеШанхай е поредният мегаполис, в който избуява несъгласието с ограниченията

Нарастващият държавен дълг представлява пряка заплаха за икономическото здраве на Китай. Той не само увеличава риска общините да не успяват да изпълняват задълженията си, но и ограничава възможностите на правителството да стимулира растежа и заетостта и да разширява обществените услуги.

Местните власти по пътя към фалита

В продължение на почти три години местните власти в Китай трябва да поемат основната тежест на контрола върху пандемията - да плащат за редовни масови тестове, задължителни карантини и други услуги по време на честите затваряния. Това води до рязко увеличаване на разходите и би било проблем, дори ако доходите се бяха задържали на същите нива.

Но това не е така. Според анализаторите местните власти генерират половината от приходите на държавния бюджет, но съставляват над 85% от разходите.

Базираната в Торонто глобална кредитна агенция DBRS Morningstar заяви по-рано този месец, че високите дефицити на местните власти в Китай са основна причина за безпокойство.

"По-високите дефицити и по-ниският номинален растеж на БВП се очаква да доведат до нарастване на дълга на сектор "Държавно управление" в Китай до 50,6% от БВП през 2022 г., което е значително повече от 38,1% през предпандемичната 2019 г.“, твърдят анализаторите, цитирани от CNN.

Това все още e относително ниско ниво по световните стандарти, но рекордно за Китай. От базираната в Шанхай Sinolink Securities изчисляват, че широкият фискален дефицит на страната може да надхвърли 1,4 млрд. долара.

Рекордните Covid случаи влошават икономическите перспективи пред Китай 31 444 нови локални случаи счупиха рекорда, поставен на 13 април, когато търговският център Шанхай беше парализиран


Ниски доходи, високи разходи

През предходните години разходите на местните власти се финансират до голяма степен от продажбите на земя, които обикновено представляват над 40% от общите им приходи.

Но сривът на жилищния пазар ограничи значително това финансиране. През първите десет месеца на 2022 г. продажбите на земя са спаднали с 26% спрямо предходната година. Така че 2022 се очертава като първата от седем години насам, в която продажбите намаляват. Причината – отливът на търсене от страна на строителните предприемачи, които не могат да се съвземат от срива в продажбите на жилища.

Финансите на местните власти също са затруднени от рязкото свиване на приходите, тъй като слабият икономически растеж и огромните данъчни облекчения за бизнеса намаляват приходите. През тази година Китай е предоставил данъчни облекчения на стойност над 524 млрд. долара за предприятията, засегнати от пандемията. Междувременно китайската икономика е нараснала само с 3% през първите три тримесечия на тази година, посочва CNN.

Азиатските пазари затвориха със спад Най-значителни загуби записаха японските акции. Nikkei 225 се понижи с 1,59%, а китайският Shanghai Composite загуби 0,29%, хонконгският Hang Seng се понижи с 0,19%


Китай като заплаха за азиатската икономика

Негативните последици от ситуацията в Китай далеч не се ограничават в рамките на страната. Инфлационния натиск и икономическото забавяне на най-голямата азиатска икономика са основните рискове пред икономическата перспектива на целия регион, коментира изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от Reuters.

Тя посочва, че страните от ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) са добрата новина за световната икономика с очакван растеж от 5% през тази и малко по-малък през следващата година. И тук обаче надвисват тъмните облаци, идващи от продължаващата война в Украйна, затягането на глобалната финансова политика и забавянето на икономическия растеж в Китай.

Инфлацията тепърва може да създава проблеми в Азия, след като през настоящата година вероятно ще бъде със средна стойност от около 4%, но ще продължи да се покачва, акцентира още Кристалина Георгиева.