От няколко седмици коледната атмосфера завладява света. Коледа е време, в което семейства и приятели се събират. В суматохата между паническо пазаруване, прекомерна консумация и сериозни разходи може лесно да изпуснете същинското значение на празника. Тази година той е белязан и от нещо друго - сериозно повишените разходи за живот, пише BBC.

Изданието се допита до водещи икономически специалисти във Великобритания, за да разбере кои са практичните съвети, които ще са ни от полза, за да не пилеем безразборно пари във време, когато с тях купуваме все по-малко.

Купете подаръците предварително

Традицията по Коледа повелява да купим подаръци за хората, които са най-значими в нашия живот. Експертът по спестяване на пари Мартин Луис предупреждава да не се поддаваме на разхищения.

Повечето от нас имат постоянно нарастващ списък от роднини, приятели и други хора, например учители, на които се чувстват длъжни да подарят нещо. Луис съветва отрано да преразгледате списъка и да отстраните ненужните разходи. А най-добрият подход за това е откровеният разговор. Поговорете със своите приятели и семейство. Определете лимит на цената на подаръците или пък организирайте таен Дядо Коледа.

Намалете хранителните отпадъци

Празничните пиршества неслучайно се наричат така. Тогава в домовете се наблюдава истинско изобилие от храна, многобройни ястия, десерти и напитки. Накрая резултатът най-често е един и същ - огромно количество храна се изхвърля.

За Хелън Бърд от благотворителната организация за намаляване на отпадъците Wrap храната е разход, който лесно може да свиете. Тя предлага да се придържате към списък и да купувате точно това, от което се нуждаете, след което да се уверите, че остатъците са използвани.

Топ 5 на технологичните подаръци през 2022За да улесни избора на потребителите, New York Magazine прави своеобразна класация на най-добрите технологични подаръци за 2022 г.

Данни от Wrap показват, че 6,6 милиона тона годна за консумация храна се изхвърлят всяка година в Обединеното кралство. Повечето от тях идват от домовете ни, а не от супермаркетите и ресторантите.

Пътувайте по-малко, но за по-продължително време

Традиционно по празниците в края на годината много хора пътуват. Например само във Великобритания са направени около 27 милиона пътувания в навечерието на Коледа през 2021 г.

Времето със семейството е ценно, така че предприемайте по-малко пътувания, но прекарвайте повече време с любимите си хора, когато го правите, казва проф. Бърнърс-Лий.

Рециклирайте и използвайте повторно

Покрай Коледа получаваме много подаръци. Вероятно в един момент се оказвате заобиколени от всевъзможни опаковъчни материали - хартия, кутии, пликове и други.
Добър начин да проверите дали опаковъчната хартия може да се рециклира, според Wrap, е „тестът за смачкване“. Ако хартията остане смачкана, тя може да отиде за рециклиране. Ако възвърне формата си, не е подходяща за рециклиране,, казва Хелън Бърд от Wrap.

В идеалния случай, който е и най-екологичен и евтин, опитайте се да съхраните опаковъчните материали. Те може да ви послужат отново след година.

Спомнете си смисъла на Коледа

Ако си направите експеримент и попитате хората край себе си коя е най-важната част от Коледа, те ще се съгласят, че това не са подаръците. Много по-ценно е прекарването на време със семейството.

Прекарайте си страхотно с хората, които харесвате и обичате най-много. Забавлявайте се, отпочинете си и се опитайте да го направите по екологичен начин, призовава проф. Майк Бърнърс-Лий.