Германската полиция осуети планиран държавен преврат. Силите за сигурност разбиха терористична клетка, обвинена в заговор за крайнодесен преврат за сваляне на правителството, убийство на политици и установяване на военен режим. Това предаде The National news.

По информация на Прокуратурата са задържани 25 заподозрени, включително бивш депутат и непълнолетен принц при акции Германия, Италия и Австрия рано тази сутрин. По време на разпитите на задържаните става ясно, че е бил подготвян заговор, проведени са паравоенни обучения, избрано е временно правителство и е търсена подкрепата на Русия.

Някои членове са обвинени в извършване на „конкретни приготовления за нахлуване в германския парламент с малка въоръжена група", потвърдиха от Прокуратурата. Групата е включвала бивши войници и е полагала специални усилия да набира служители от полицията и военните с екстремистки възгледи.

Държавният преврат е вдъхновен от т.нар. идеология на Reichsbuerger (Граждани на Райха) - движение, което отхвърля легитимността на германската държава след 1945 г.

Прокурорите казаха, че заговорниците също са били повлияни от теориите на конспирацията на QAnon и са вярвали, че Германия е управлявана от „дълбока държава".

Един предполагаем водач е непълнолетен принц на име Хайнрих XIII, за когото се твърди, че е осъществил контакти с Русия чрез посредник – жена на име Виталия. Той е ръководил тайни срещи на управляващия съвет на групата, на които са правени подробни планове за военен режим. Групата е излъчила и правителство – избрани са бъдещите министри на правосъдието, здравеопазването и външните работи, според федералните прокурори.

Друга заподозряна, наречена Биргит МВ, е идентифицирана от германските медии като Биргит Малсак-Винкеман, бивш депутат от крайнодясната партия Алтернатива за Германия (AfD).

Паравоенната част на групата е стигнала дотам, че е придобивала оръжия, тренирала е стрелба и се е подготвяла за създаване на милиции. „Членовете на организацията знаят, че техните намерения могат да бъдат осъществени само с използване на военни средства и насилие срещу държавни служители. Били са готови на саможертва, като необходима стъпка за промяна на системата на всички нива“, се подчертава в съобщението на Федералната прокуратура.

Общо 22 заподозрени членове и трима заподозрени поддръжници на крайнодясна терористична група бяха задържани при акциите тази сутрин. Те ще се явят пред съда днес и утре.

Силите за сигурност са претърсили над 100 частни имота в цялата страна. Операцията е започнала в 6 сутринта в къща в жилищния район Ванзее в Берлин. Минути по-късно е обискирана и ловна хижа в източната част.

Der Spiegel съобщи, че са претърсени казармите на част от специалните сили. Подготовката на преврата е започнала от ноември миналата година.

Групата Reichsbuerger вярва, че предвоенната Германска империя не е легитимно разпусната и страната трябва да бъде освободена от военновременните съюзници. Дълго време смятана за малка група чудаци, крайнодясните предизвикаха поредица от безредици по време на пандемията от коронавирус, които прераснаха в насилие, когато група протестиращи се опита да нахлуе в парламента в Берлин.

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" се завърна на политическата сцена през октомври, когато почти удвои гласовете си на регионални избори.