Икономическата активност на Китай отслабна през ноември, преди властите внезапно да променят политиката си за нулев Covid. Очакваната вълна от заразени с вируса през следващите месеци вероятно ще предизвика нови сътресения и ще принуди политиците да увеличат стимулите, е прогнозата на Bloomberg.

Ключови данни, публикувани в четвъртък, показаха, че бизнес и потребителската активност са паднали до най-ниските нива след локдауна в Шанхай през пролетта. Продажбите на дребно и продажбите на жилища намаляха, докато индустриалното производство и инвестициите рязко се забавиха. Средните цени в 70-те големи града на Китай се понижиха с 1,6% на годишна база през ноември 2022 г., със същия темп като през предходния месец. Това е седмият пореден месец на намаление на цените на новите жилища

Безработицата нарасна, особено сред най-уязвимите работници в страната.

Търговията на дребно в Китай се сви с 5,9% на годишна база през ноември 2022 г., много по-бързо от октомврийския спад от 0,5% и далеч под пазарните очаквания за 3,7 на сто. Това е вторият пореден месец на спад в търговията на дребно и най-стръмният темп от май.

Продажбите се свиха във всички категории: козметика (-4,6% срещу -3,7% през октомври), облекло (-15,6% срещу -7,5%), мебели (-4% срещу -6,6%), домакински уреди (-17,3% срещу -14,1) %), офис консумативи (-1,7% срещу -2,1%), автомобили (-4,2% срещу 3,9%), петролни продукти (-1,6% срещу 0,9%), комуникационно оборудване (-17,6% срещу -8,9%) и сгради материали (-10,0% срещу -8,7%). През десетте месеца на годината, продажбите на дребно са намалели с 0,1%, сочат данните на Националното статистическо бюро на Китай.

Внезапното изоставяне на правителството от дългогодишната му стратегия Covid Zero направи перспективите пред икономиката много несигурни, тъй като фабриките се подготвят за сривове и недостиг на работна ръка нараства, коментира Bloomberg.

„Данните за ноември бяха много под консенсуса, сочейки влошаване“, което ще продължи и през декември, отбелязва Лу Тинг, главен икономист за Китай в Nomura Holdings Inc. „Нарастващите Covid инфекции ще компенсират част от положителното въздействие на облекчаването в близко бъдеще. Пътят към пълно повторно отваряне може да е болезнен и неравен“, подчерта експертът.

Изданието посочва, че до голяма степен страната е неподготвена за масова епидемия и страхът от заразяване вероятно ще китайците затворени по домовете, което ще натежи върху икономическата активност.

Данните показват, че ръстът на БВП може да е по-слаб от прогнозите за четвъртото тримесечие и вероятно ще остане такъв през следващата година. Средната оценка в проучване на Bloomberg е растежът да се забави до 3,2% тази година, най-слабият темп от 70-те години на миналия век, като изключим пандемичния спад през 2020 г.

Някои икономисти вдигнаха своите прогнози за растеж за следващата година поради очакването, че повторното отваряне на Китай ще увеличи разходите на потребителите и бизнеса през втората половина на годината и правителството вероятно ще приложи повече стимули. Очаква се растежът да се възстанови до 4,8% през следващата година, според икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Китайският дракон срещу американския орел – може ли юанът да замени долараВъпреки икономическата и политическата си мощ, страната не доминира глобалния поток от фиатна валута. Сега се стреми да промени това

След публикуването на данните икономистите от Goldman Sachs Group Inc. намалиха перспективата си за растеж на БВП тази година до 2,6% и повишиха до 5,2% прогнозата за 2023 г.

Висшите лидери вече сигнализираха, че фокусът през следващата година ще бъде върху икономическия растеж, а не върху контрола на пандемията, което предполага, че властите подготвят повече фискални и парични мерки. Очаква се официални лица да се срещнат в четвъртък на Централната икономическа работна конференция, за да обсъдят икономическите цели за следващата година, включително целта за БВП. В навечерието на срещата институцията изпомпва повече пари от предвиденото в банковата система в месечната си операция за ликвидност, за да облекчи среса на паричните пазари на фона на разпродажба на облигации.

„Слабите данни за дейността предполагат, че политиката трябва да бъде смекчена допълнително, за да се съживи инерцията на растежа“, изтъкна Джоу Хао, главен икономист в Guotai Junan International Holdings.

На този фон смущенията в производството и потреблението са неизбежни, обобщава изданието.