Над 100 хил. мъже. Толкова са арестуваните в Ел Салвадор за последните осем месеца. Това означава, че около 2% от мъжкото население на тази малка латиноамериканска страна в момента е зад решетките.

Но защо се случва всичко това?

Страните от Латинска Америка са легендарни с престъпните си банди, а Ел Салвадор заема челните места в тази мрачна класация. Страната се смята за първоизточник на MS-13, една от най-бруталните банди, занимаваща се с огромен спектър от престъпления като се започне от наркотици и трафик на хора и се стигне до масови убийства.

Износ на престъпност

Тази банда е изключително влиятелна в Ел Салвадор, но още по-притеснителното е, че тя е много ефективна в износа на престъпност. От десетилетия групата има свои клонове в САЩ, където са членовете ѝ са отговорни за множество престъпления. И въпреки всички усилия на властите бандата не може да бъде изкоренена, а тъкмо обратното – запазва влиянието си и дори го разширява.

В момента Ел Салвадор се управлява от президента Наиб Букеле – най-младият държавен глава в историята на страната. Той дойде на власт през 2019 г. след като бе кмет на столицата Сан Салвадор с обещанието да се справи с бандите. За известно време изглеждаше сякаш успява.

Само за първата година на управлението му броят на убийствата спадна наполовина, а през 2021 г. бе регистриран исторически спад по този показател – „само“ 1140 покушения.

Извънредно положение срещу кървавата баня

Но в края на март се случи нещо невиждано дори за тамошните стандарти – при масова стрелба по улиците загинаха 62 души. Смята се, че за нападенията са отговорни MS-13, както и друга много известна банда – Barrio18. На тази кървава баня държавата отговори силово с обявяване на извънредно положение. Последваха масови арести, за да се стигне осем месеца по-късно до стряскащата бройка от около 100 хил. души.

Тази политика на железен юмрук изглежда върши работа, пише CNN. Отчита се спад при убийствата, а одобрението за президента Букеле расте. Но неговите действия са много опасни, а би станало и по-лошо, ако други страни от региона решат да прилагат същите мерки.

Getty Images

Една държава не може вечно да функционира в условия на извънредно положение

Това отнема твърде много ресурси и от полиция, и от армия, а затворите са претъпкани. Цивилният живот на практика се военизира, тъй като навсякъде се разхождат и действат въоръжени униформени. Но по-големият проблем е другаде.

Обявеното извънредно положение дава възможност на властите да суспендират някои основни граждански права като например правото на събиране. Т.е. в името на реда се нарушават права. Опасното е, че това може от изключение да се превърне в правило. Но не е само това.

Тъй като властта се опитва да се разправи с бандите в огромен мащаб, арестие са повсеместни и често пъти без доказателства. Достатъчно е само подозрение или донос, че някой е член на банда, за да бъде прибран зад решетките и държан дълго време.

И въпреки че политиката на Букеле е популярна на местно ниво, това не важи извън Ел Салвадор. Редица организации вече сочат, че масово се нарушават човешки права. А в миналото президентът бе обвинен, че се е опитал да се споразумее с MS-13 за ограничаване на убийствата.

Големият проблем с тези банди е, че те са държава в държавата

Организацията им е толкова многобройна и влиятелна, че няма как политик да избегне досег с тях. Дали в опит да ги ликвидира или в търсене на подкрепата им преди избори.

В началото на декемри армия и полиция блокираха Сояпанго, популярен столичен район. Тази операция бе описана от международни наблюдатели като „перфектната рецепта за тормоз“. На хората бе забранено да напускат района до приключване на операцията, а президентът сподели в социалните мрежи видеа с тежковъоръжени служители по улиците.

И други латиноамерикански страни вече са използвали рецептата с извънредното положение

Чили например обяви такова заради въоръжени сблъсъци с етническата група Мапуче, живеещи в южните региони на страната. Подобни мерки бяха приложени от Еквадор заради бунт на банди в затворите.

Такива признаци има и в Хондурас (частично извънредно положение), и в Ямайка, където също от години се отчитат високи нива на убийства.

„В Латинска Америка напоследък се налага схващането, че за да има ред и да се справиш със сериозните проблеми, трябва да отмениш гражданските права“, казва пред CNN Хуан Папиер от организацията

Human Rights Watch.

Това не е първият път, в който Ел Славадор се опитва да се справи с бандите

Предишният президент Антонио Сака имаше същите намерения. В крайна сметка той се призна за виновен за злоупотреба с около 300 млн. долара публични средства. А анализаторите отчетоха, че силовият подход срещу престъпните групировки не решава проблема, а ги кара да се обединяват дори и в затвора.

След идването на власт на Букеле пък се появиха твърдения за подслушване на опозиционни журналисти. И така имиджът му пострада сериозно. А според информация на американското финансово министерство администрацията на Букеле дори давала пари на най-влиятелните банди, за да държи броя на престъпленията на ниско ниво. Президентът, естествено, отрече.

Позицията на САЩ е от изключителна важност за политиките в региона, тъй като те са най-големият играч. Оттам неведнъж са казвали, че имат проблем с бандите в Ел Салвадор, защото несигурността води до повишена миграция, а и до износ на престъпност. Американската позиция продължава да е, че трябва да се работи срещу престъпността, но вече демонстрира и притеснение от зачестилите нарушения на човешките права в Ел Славадор.

А междувременно в малката държава се създава идеална атмосфера бандите да наберат нови попълнения. Масово се арестуват хора без прояви и криминално минало само по подозрение. Те остават без препитание, животът им се променя тотално и нищо чудно това да ги тласне в ръцете на бандите.