Фючърсите на холандския природен газ за следващия месец паднаха до под 106 евро/MWh – най-ниското ниво от повече от месец. Газовите потоци към Европа не са засегнати след вчерашната авария на руския тръбопровод.

Експлозията е избухнала в газова връзка, която захранва основен маршрут към Европа, пресичащ Украйна. TTF договорите достигнаха до 115 евро по време на сесията, преди пазарът да се успокои след съобщенията, че доставките остават стабилни през паралелни тръбопроводи, пише Traiding Economics.

Междувременно европейските хранилища на газ са запълнени на 83,8% от капацитета към 18 декември от рекордния внос на втечнен природен газ по това време на годината, подкрепен от увеличаване на производството на вятърна енергия в Германия и ядрения капацитет на Франция.

Експлозията в тръбопровода Уренгой-Помари-Ужгород, който влиза в Украйна през трансграничния измервателен пункт Суджа, е станала в централноруското село Калинино и предизвика смъртта на трима души.

Газовият факел е потушен веднага, а газовите потоци през участъка са спрени веднага.

Приблизително 43 млн.куб.м природен газ дневно преминават през Суджа към Европа – единствената точка , през която газът все още се доставя от Русия през Украйна. Тръбопроводът е главната артерия на Москва след подводните експлозии на Северен поток през септември, пише POLITICO.

Газпром обеща, че ще продължи да доставя природен газ на засегнатите потребители чрез паралелни тръбопроводи.

Окончателното предложение за утвърждаване на цената на природния газ за януари 2023 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 1 януари

В същото време Булгаргаз обяви, че цената на газа ще остане под 200 лв./ MWh. Изпълнителният директор на дружеството Деница Златева очаква цената да се увеличи под 35% през януари, тъй като през първите месеци на годината търсенето на природен газ е най-голямо.