Рублата неудържимо пада спрямо долара. В четвъртък руската валута се приземи до най-ниското ниво от края на април – 72,25 спрямо долара. Тя загуби от стойността си повече от 15% през декември, заради опасенията от въздействието на санкциите върху руския петрол и газ, коментира Reuters.

Към 07:40 GMT рублата се понижи с 1,8% спрямо долара до 72,25, като по-рано достигна 72,3075 - най-слабата си оценка от 29 април. Тя загуби 1,6% до 76,82 спрямо еврото и се установи на осеммесечно дъно, и падна с 2% спрямо юана до 10,28 – най-слабото представяне през последните 7 месеца.

Рублата продължава своя „неудържим спад”, твърдят анализатори на Veles Capital. Ако руската валута се консолидира над психологически важните нива от 70 за долар, 75 за евро и 10 за юан, това може да отвори нови низходящи хоризонти за нея, посочват анализаторите.

Свиването на приходите от износ през последните месеци се ускори от петролното ембарго на ЕС от декември, когато влезе в сила и таванът на цената на петрола.

Суровият петрол Brent, глобален еталон за основния износ на Русия, се повиши с 0,3% до 82,4 долара за барел.

Анализаторите очакват рублата да се затвърди през следващата седмица, когато руските износители конвертират приходите от валута, за да платят данъците в края на месеца.

Русия взе големи заеми през последното тримесечие на годината. В сряда бяха емитирани съкровищни ​​облигации на OFZ за 337,8 милиарда рубли (4,7 милиарда долара).

Руските банки изкупиха по-голямата част от държавния дълг. Санкциите възпрепятстваха достъпа на чуждестранни инвеститори, които традиционно са привлечени от високата доходност.

Доминиращият кредитор Сбербанк планира да изгради своя ликвиден буфер, като използва облигации с купони с плаваща лихва, отбеляза пред РИА Новости Анатолий Попов, заместник-председател на финансовата институция, чийто облигационен портфейл възлиза на 3 трлн. рубли.

Деноминираният в долари индекс RTS се понижи с 1,8% до 923,7 пункта, което е най-ниската му оценка от 10 октомври насам. Базираният в рубли индекс MOEX Russia се повиши с над 0,5% в четвъртък, опитвайки се да се възстанови след три последователни сесии на загуби, които доведоха индекса до 8-седмично дъно. Това стана след съобщението за деблокирането на замразени активи на руски инвеститори.

Министерството на финансите на Люксембург обяви, че е разрешило освобождаването на определени замразени средства и ресурси, държани в сетълмент къща Clearstream от Националния сетълмент депозитар на Русия, предаде Trading Economics.

Седмицата бе белязана от повишена волатилност на руския индекс, тъй като търговците са предпазливи, особено по отношение на петролния и газовия сектор, на фона на петролното ембарго на ЕС и горната граница на цените на G7 в началото на месеца.