Руската валута падна до най-слабото си ниво от началото на май и се търгува над 70 рубли за долар в сряда. От началото на седмицата тя отслабва поради опасенията за негативните последствия от санкциите срещу руския петрол и газ, коментира Reuters.

Към 07:13 GMT рублата падна с 2,1% спрямо долара до 70,31, след като се установи на 70,6775 малко по-рано.

Руските пари загубиха 1,7% спрямо еврото, търгувайки се на 74,76 спрямо европейската валута, като по-рано преминаха прага от 75 за първи път от края на април.

Рублата отслабна и спрямо юана и загуби 1,7% до 10,06, като се установи на 7-месечно дъно.

Руската валута загуби над 7% от стойността си спрямо зелените пари тази седмица и около 11,5%, откакто влезе в сила таванът на цените на руския петрол. Въпреки това тя е най-добре представящата се валута в света тази година, подкрепена от капиталовия контрол след първоначалния срив на вноса в резултат на западните санкции срещу Москва.

Рублата наваксва отслабването на платежния баланс на Русия, подчерта Рейчъл Зимба, основател на Ziemba Insights. „През последните месеци приходите от руски износ намаляха, поради рязкото свиване на доставките на газ за Европа и петролното ембарго на ЕС. Междувременно вносът се съживи, което ще доведе до дефицит, вместо до гигантски излишък на платежния баланс”, добави експертът.

Руската рубла се потопи на 6-месечно дъно спрямо долара Руската рубла се срина до шестмесечно дъно и се разменя на 65.45 рубли за долар

Износът на руски петрол е намалял с 11% от началото на декември в сравнение със същия период на ноември, пише всекидневникът „Комерсант”. Суровият петрол Brent, глобален еталон за основния износ на Русия, се повиши с 0,1% до 80,1 долара за барел.

Руското финансово министерство трябва да се обърне отново до местните дългови пазари, издавайки три OFZ облигации в сряда, които Кремъл използва за финансиране на някои бюджетни разходи в случая военната си кампания в Украйна.

Според BCS World of Investments продължаващото потъване на рублата вероятно ще доведе до спад на индекса RTS - един от двата основни руски фондови бенчмарка

Деноминираният в долари RTS индекс се понижи с 1,3% до 654,6 пункта. Руският индекс MOEX, базиран в рубли, беше с 0,5% по-висок до 2130,6 пункта, отскачайки от почти осемседмично дъно, достигнато в предишната сесия.