След като през 2021 г. се проведе виртуално, а през 2022 г. посещаемостта беше осезаемо занижена заради противоепидемичните мерки, днес врати отваря може би най-чаканото от години издание на изложението за потребителска електроника - CES.

Обединявайки компании от всякакви мащаби – от технологични гиганти като Samsung, Sony и LG до всевъзможни стартиращи предприятия, с годините форумът се превърна във витрина за най-иновативните потребителски технологии. Тази година не прави изключение, а световните медии се надпреварват да описват чудесата, които ще бъдат представени в Лас Вегас до края на седмицата.

Ето и кратък списък на някои от най-впечатляващите устройства, които за първи път ще видят бял свят в рамките на CES 2023.

Телевизорите стават безжични

Традиционно, по време на CES новите модели телевизори са широко застъпени. Но ако доскоро основния фокус падаше върху най-наситените цветове или най-ясното изображение, то тази година основната тенденция сякаш се променя по неочакван начин.

Стартъп, наречен Displace TV, е един от участниците, които ще представят безжични телевизори. По този начин от компанията искат да решат проблема с търсенето на креативни начини за скриване на кабели. 55-инчовият OLED дисплей на компанията е проектиран така, че да се залепва за стени или прозорци с помощта на вендузи, като вместо кабелна връзка използва батерии. Смяната на каналите и регулирането на звука става чрез движения на ръцете, а не чрез дистанционно.

LG също се включва в тази надпревара. След като миналата година представи най-големият OLED телевизор в света – 97 инча, сега компанията ще покаже негова безжична модификация.

Все по-тънки и мощни лаптопи

Компанията Alienware ще се представи на изложението с четири нови лаптопа, включително Alienware x14, който тя твърди, че е най-тънкия 14-инчов геймърски лаптоп в света.

Снабдени с дисплей с резолюция 2560х1600 пиксела и честота на опресняване 165 Hz, този тип лаптопи са за хора, които са готови да жертват малко мощност за по-изчистен дизайн.

В точно обратната посока работят от Intel. Производителят на чипове ще представи серия нови процесори от 13-о поколение, които ще захранват огромна гама продукти и ще подобрят производителността на широк кръг лаптопи.

Новото поколение процесори на Intel поддържат система Unison, която позволява на iPhone и Android устройствата да изпращат и получават съобщения от вашия компютър, както и Thunderbolt 4, който наред с други подобрения ще наложи като стандарт възможността за работа с два външни 4K дисплея.

Технологиите, които ще променят живота ни следващите месециОт иновативни XR хедсети на Apple, през разбиване на пароли за Netflix, до нови върхове за изкуствения интелект

Смарт устройства за хора...

Смарт часовници за следене на сърдечния ритъм, качеството на съня и нивата на кислород в кръвта има много, но Citizen прави крачка напред със своя CZ Smart, който измерва и нивата на умора и бодрост. Той дори може да ви каже какъв е вашият хронотип - т.е. дали сте нощна или ранна птица.

Това е още един знак, че производителите на смарт часовници се фокусират все повече върху измерването на начина, по който сънят и стресът влияят върху цялостното ни здравословно състояние.

Друга компания - Epicore Biosystems, на свой ред представя Connected Hydration - носимо устройство, което отчита потта и загубата на електролити, температурата на кожата и движението и дава сигнали при дехидратация. Според компанията то е насочено към хора, работещи в тежки условия, и спортисти, които се борят с екстремни горещини, като животът на батерията му е две години и половина без презареждане.

... и животни

Но умните устройства вече далеч не се ограничават до хората. По време на CES 2023 френският стартъп Invoxia ще се опита да отговори на въпроса: „Какво ли прави кучето ми вкъщи, докато мен ме няма?“

Компанията е разработила умен нашийник за кучета, който следи активността и съня на вашия домашен любимец, като изпраща данните на телефона ви. Устройството разполага също така с GPS проследяващо устройство и възможности за наблюдение на сърдечния ритъм.

В същото време, стартъпът Petnow си е поставил за цел да реши проблема с чипирането на домашни любимци, което в моемта е инвазивна процедура, отблъскваща много стопани. Затова компанията създава система за идентификация на домашни любимци с помощта на биометрични данни.

Petnow използва отпечатъци от носа на кучетата и лицево разпознаване на котките като методи за идентификация, а сканирането се извършва от собствениците на домашни любимци с помощта на мобилен телефон.

Първият електромобил на Sony

По време на CES 2023 ще могат да бъдат разгледани и последните достижения в сферата на електромобилите. И наред с традиционните производители, концептуални модели ще представят и компании, които доскоро нямаха нищо общо с този пазар.

Една от тях е Sony, която отдавна осъзнава, че електрическите превозни средства са голям бизнес и иска да участва в тяхното развитие. Гигантът в областта на електрониката си партнира с Honda за съдаването на нова марка електромобили, наречена Afeela. Но за разлика от автомобила, който Sony показа по време на CES 2020, този път се очаква компанията наистина да дебютира на пазара. В САЩ това трябва да се случи през 2026 г., след което в Япония и Европа.

VW също ще представи нов електрически седан - ID7, а производители като Stellantis и BMW ще допълнят картината.

7 придобивания, които промениха технологичния свят през 2022На фона на продължаващата макроикономическа несигурност глобалната активност на придобиванията e спадала през всяко едно тримесечие на 2022 г.

Виртуални забавления в колата

Четири години след дебюта си на CES 2019 технологията за виртуална реалност в автомобила на Holoride най-накрая е готова да стане масова. Системата Retrofit ще бъде представена по време на тазгодишното издание на изложението. Тя се инсталирате в автомобила, след което позволява на требителите да получават достъп до VR съдържанието на Holoride

Устройството работи с всяка марка или модел автомобили, има размерите на интелигентен говорител и тежи по-малко от половин килограм. Вградената батерия на Retrofit може да захранва устройството до 14 часа.

И най-хубавото - когато пускате интерактивно видео или игра, платформата адаптира изживяването към движението на автомобила. Да речем, че играете игра, която включва космически кораб. Когато автомобилът ускори, това ще направи и космическият кораб.

Новини в тази посока има и от Nvidia. Компанията ще представи подобрената версия на GeForce Now - услуга за игри в облака, която позволява стрийминг на игри на лаптопи, телефони и др.

Накратко, мощта на графичния процесор GeForce 4080 на Nvidia е разположена в облака, а вие се наслаждавате на много по-слабото си устройство.

Освен това GeForce Now ще се появи и в автомобилите. Ако автомобилът ви има екран на таблото, можете да играете, докато колата е паркирана. Ако има екрани зад седалките на шофьора или пътника, седящите отзад могат да играят и в движение.

Нови джойстици и невидими тъчпадове

Геймърският контролер Concept Nyx на Dell на пръв поглед прилича на поредния джойстик за Xbox, разработен от външна компания, макар и с някои модерни светлинки по него. Но той е нещо много повече от това. Concept Nyx е снабден с множество скрити входове, които увеличават многократно функционалността му. Основната идея - да се преодолее разликата между геймпад и клавиатура.

В същото време, LG показа новия си лаптоп Gram Style. Той разполага със скрит тъчпад, който се показва, само когато докоснете опората за длани на лаптопа. Скритият тактилен тъчпад светва под пръстите ви и ви показва къде да докоснете и плъзнете, за да навигирате по екрана.