Годината бе една от редките, през които облигациите и акциите поевтиняваха в синхрон. Ръстът на доходността на облигациите, което означава спад на цената им, водеше до разпродажби на технологични книжа и на всички сектори зависими от покачването на лихвите. А последното беше функция на високата инфлация.
Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг, прави обзор на събитията и участниците в тях, без да претендира за неговата пълнота.

Събитие на годината

Източник: Pixabay

Това е трудно да се определи еднозначно. Пикът на инфлацията, силното покачване на лихвите или 24 февруари със своите икономически ефекти са кандидатите за приза. Много фактори и събития създадоха „перфектната буря“ в глобалната икономика, която доведе до рецесия в много страни и до забавяне в останалите. Силното повишение на лихвите в САЩ заслужава специално внимание, защото няма аналог в историята и ще има още по-сериозно отражение върху световната икономика през тази година.

Откровение на годината

Източник: Getty Images

То принадлежи на Джером Пауъл, председател на Федералния резерв. Непривично краткото му изявление от 8 минути на годишния форум в Джаксън Хол е повратна точка в политиката на Фед. Отражението върху пазарите беше значимо, но инвеститорите още не осъзнават цялата му значимост. Пауъл постави точка на огромното създаване на пари от централните банки, за да се увеличават безпроблемно държавните дългове. Това официално слага край на дългосрочния цикъл на кредитна експанзия и ще има отражение за десетилетие напред.

Изненада на годината

Източник: Pixabay

Тук бих поставил две тенденции. Първата е икономическия растеж, който очаквано се забави навсякъде по света. САЩ, за разлика от Европа, не навлезе в рецесия през втората половина на годината. Това е изненадващо на фона на силното повишение на лихвата, затягането на финансовите условия и огромните разходи за живот, които удариха потребителите. Американската икономика показа повече устойчивост на шока, отколкото очакваха дори централните банкери. Затова инфлацията не падна по-силно и повишаването на лихвите продължава.

Втората тенденция е промяната в темповете на растеж на корпоративните печалби, която очаквано трябва да е към забавяне на годишна база и дори към намаление. Това се случи през годината, като за четвъртото тримесечие се очаква -2.8%. Определям го като изненада, защото прогнозите на анализаторите бяха позитивни дори и след началото на войната в Украйна. А за 2023 и 2024 г. също се очаква растеж на печалбите.

Разочарование на годината

Източник: Pixabay

ARK Innovation ETF и Tesla имат много близко представяне. Фондът има много акции на Tesla, но е и представителен за сегмента на растящите компании, които имат нужда от огромно финансиране за дейността си и работят на загуба. 60-те процента спад на акцията на фонда идват след намалението с 40% през 2021 г. от върховите стойности през февруари. Това са цели 80% поевтиняване от върха и е много лош знак за рисковия капитал и през тази година. Финансирането на много проекти ще бъде затруднено, а други ще бъдат преосмислени изцяло през призмата на способността им да правят пари.

Балон на годината

Източник: Pixabay

Недвижимите имоти в Китай се оценяваха на близо 60 трилиона долара или два пъти повече, отколкото тези в САЩ. Цените им падаха през втората половина на 2022 г., заради мерките срещу COVID в страната. Най-силното доказателство, че става дума за балон, е средната цена на жилище равна на 30 години среден доход в Китай. Това е в пъти по-високо от най-скъпите градове в САЩ и Европа.

Финансовите проблеми на строителните компании в Китай плюс огромните им дългове ще продължат да тежат на световния икономически растеж. Позитивната новина за тази година идва от облекчаването на условията за финансиране на големите компании за недвижими имоти. Но целта не е да се надува нов балон, а да се регулират темповете на нормализиране след него.

Измама на годината

Източник: Getty Images

Тук погледите вече трябва да се насочат към фалита на голямата криптоборса FTX и нерегламентираното източване на клиентски фондове към хедж фонд на собствениците й. Загубите за повече от милион клиента на компанията се оценяват на поне 7-8 милиарда долара, но към тях трябва да се добавят и загубите за инвеститорите във FTX, както и негативния ефект от фалита върху всички дигитални активи.

За криптовселената обаче 2022 г. ще се запомни с колапса на стейбълкойна TerraUSD за 18 милиарда долара и фалитите на големи хедж фондове. Те доведоха до стотици милиарди обезценка на крипто активите.

Сделка на годината

Източник: Getty Images

Покупката на Twitter от Илон Мъск не е най-голямата в доларово изражение, но предизвика най-силно внимание сред инвеститорите и обществеността. Все пак третото място с размер 44 милиарда долара, значителните проблеми в компанията и големите разпродажби на акции на Tesla от Мъск я поставят като най-значимата сделка за последните няколко години.

Сектор на годината

Източник: Getty Images

Петролните компании се представиха по отличен начин и техните корпоративни печалби са единствените, които задържаха на плюс кумулативния резултат на дружествата в S&P 500 през третото тримесечие. По-важното е, че те правят пари от всеки аспект в производството на горива – от добива до рафинирането на петрол. Това идва след много дълъг период, през който компаниите в сектора правиха ниски инвестиции в производството си. Очакванията за 2023 г. са за спад на печалбите на петролните компании.