Първите опити на изследователите в сферата на смесената реалност датират от преди три десетилетия.

Тогава изследователската лаборатория на ВВС на САЩ (AFRL) тества прототип на система за добавена реалност, известна като платформата Virtual Fixtures, като за целта е създаден голям екзоскелет за горната част на тялото, а човекът трябва да притисне лицето си към визьор, висящ от тавана.

С други думи казано, хардуерът за този тест е с разметите на половин голяма стая и струва близо 1 млн. долара.

Той обаче изпълнява най-важната си задача - показва, че AR може да повиши ефективността на хората при изпълнение на реални задачи, посочват от информационната платформа BigThink и съобщават новина, която може изцяло да промени света на добавената реалност – миналата седмица в изследователската лаборатория на компанията Mojo Vision в Саратога е извършен първия тест на контактна леща с добавена реалност, поставена в човешко око.

Трудно инженерно предизвикателство

Създаването на контактна леща с добавена реалност е изключително трудно инженерно предизвикателство. И най-голямата трудност не идва от факта, че трябва да бъде интегриран дисплей с висока разделителна способност на много малка площ. Този процес има своите трудности, но най-сложната част от пъзела е свързана с това, че тази миниатюрната леща, която трябва да седи удобно върху човешкото око, се налага също така да комуникира безжично с външни устройства и да се захранва без каквато и да е физическа връзка.

Това е истински сложна задача и все пак Mojo Vision успяват да я решат.

Прототипът на лещата включва микробатерии от медицински клас, като все още не е ясно какъв е животът ѝ в конкретния модел, но от компанията посочват, че се стремят към целодневен режим.

Красимир Николов, чийто екип прави разширената реалност достъпна за всекиСъздадената през 2014 г. QuarkXR доставя безжично XR преживяване на потребителските устройства

Технологията на дисплея също е впечатляваща. Mojo Lens има MicroLED дисплей с разделителна способност 14 000 пиксела на инч и пикселна стъпка (разстоянието между съседните пиксели) от 1,8 микрона. И за да стане напълно ясно какво означава това, iPhone 13 със Super Retina XDR дисплей има резолюция 460 пиксела на инч. С други думи, хардуерът на Mojo Lens има около 30 пъти по-голяма гъстота на пикселите от сегашния iPhone.

Освен това тези обективи включват ARM процесор с 5GHz радиопредавател, както и акселерометър, жироскоп и магнитометър за проследяване на движенията на окото.

И всичко това се поставя директно върху него.

Контактните лещи AR са бъдещето

Все пак ще са необходими много години на разработка, за да се стигне от днешните прототипи до масови потребителски продукти, които да предоставят на хората по света поглъщащи AR възможности, акцентират от BigThink.

Според анализаторите обаче AR възможностите - първо под формата на очила, а след това и като контактни лещи, в крайна сметка ще заменят мобилния телефон като основен интерфейс за работа с цифрово съдържание. Освен това разширената реалност има потенциала изцяло да промени начина, по който хората получават информация, превръщайки цифровото съдържание в интегрална част от нашия физически свят.