Фалиралата криптоборса FTX обяви, че хакери са откраднали криптовалути на стойност около 415 млн. долара, съобщава BBC.

Около 323 млн. долара са били откраднати от международната борса на компанията, а 90 млн. долара от американската ѝ платформа. И всичко това се случвало, откакто фирмата е обявила фалит, твърди главният изпълнителен директор на FTX Джон Джей Рей III.

Сам Банкман-Фрайд е обвинен, че е откраднал милиарди долари от потребителите на FTX, за да плати дългове на друга своя компания - Alameda Research. Засега обаче той не се признал за виновен по обвиненията в измама, припомня още BBC.

Миналата седмица компанията съобщи в съда, че е успяла да възстанови активи на стойност над 5 млрд. долара. Във вторник FTX предостави допълнителни подробности, като заяви, че е възстановила 1,7 млрд. долара в брой, 3,5 млрд. долара в т.нар. ликвидна криптовалута и 300 млн. долара в ликвидни ценни книжа. Във финансите терминът "ликвиден" означава, че даден актив може лесно да бъде превърнат в парични средства, без това да се отрази на стойността му.

FTX Фалиралата криптоборса се надява да продаде допълнителни инвестиционни холдинги с балансова стойност, надвишаваща 4,6 млрд. долара

От оценка 32 млрд. долара до фалит

FTX, която преди година беше оценена на 32 млрд. долара, подаде молба за защита от фалит на 11 ноември. Според изчисленията от нейните авоари липсват над 8 млрд. долара от средствата на клиентите.

Банкман-Фрайд, който съоснова FTX през 2019 г., беше една от най-известните фигури в криптоиндустрията и стана известен с политическите си връзки, подкрепата на известни личности и спасяването на други компании, изпитващи затруднения.

В крайна сметка той беше арестуван през декември на Бахамите, където живееше и където беше базирана FTX. След това той беше екстрадиран в САЩ и освободен под гаранция от 250 млн. долара. Условията за освобождаване под гаранция изискват той да носи електронна гривна за наблюдение и да остане до голяма степен затворен в калифорнийския дом на родителите си, професори по право в Станфордския университет.

На пресконференция миналия месец федералните прокурори бяха категорични, че сривът в платформата произтича от "умишлена измама". Те внесоха осем обвинения, включително за пране на пари и нарушения на правилата за финансиране на предизборни кампании. Финансовите регулатори също предявиха искове срещу Банкман-Фрайд.