Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви по време на панел в Давос за икономическите перспективи, че те са „по-малко лоши, отколкото се страхувахме преди няколко месеца“, съобщава The Guardian.

„По-малко лошото още не означава добро“, допълни обаче тя.

Георгиева каза, че причините за оптимизъм са няколко.

Първо, инфлацията започва да намалява; общата инфлация по-специално.

Второ, потенциалът на Китай да стимулира растежа се е подобрил.

За миналата година икономическият растеж на Китай е по-бавен от средното за света за първи път от десетилетия, но с повторното отваряне на Китай сега очакваме растежът на страната да надхвърли средното глобално ниво, каза Георгиева. МВФ очаква световната икономика да нарасне с 2,7% тази година, допълни тя, въпреки че това може да се коригира след няколко дни заради Китай, където икономиката може да нарасне с 4,4%

Трето, силните позиции на пазарите на труда са довели до запазване на разходите на потребителите, посочи още Георгиева.

Кристалина Георгиева: Глобалният растеж ще достигне дъното си през 2023 г.Кристалина Георгиева потвърди прогнозата на МВФ за забавяне на глобалния икономически растеж до 2,7% през 2023 г.

На въпрос в кой момент МВФ обмисля да подобри икономическите си прогнози, Георгиева посочи, че МВФ три пъти подред е понижавал прогнозите си за растеж, „така че липсата на ново понижение е напредък“.

Ако МВФ коригира прогнозите си към по-високо ниво, тя не очаква „драматично подобрение на очаквания растеж от 2,7% през 2023 г.

Георгиева посочи още, че потребителските разходи могат да отслабнат, ако скокът на лихвите даде тласък на безработицата.

Растежът от 2,7% също така не е нещо позитивно по думите на Георгиева. Такова ниво би било едно от най-лошите от години, с изключение на финансовата криза от 2008 г. и пандемията.

Георгиева каза на делегатите в Давос, че има няколко причини за предпазливост.

Първо, ние не знаем как инфлацията ще се движи надолу.

Второ, какво ще стане, ако по-бързият растеж на Китай означава по-високи цени на петрола и газа, тласкайки инфлацията нагоре?

Трето, войната в Украйна е огромен риск за доверието, особено в Европа

В заключение Георгиева казва, че не трябва да се увличаме: „Внимавайте да не попаднете от другата страна на спектъра - от твърде големи песимисти до твърде големи оптимисти“.