Според проучване, публикувано в сряда от Reuters, настроението на бизнеса в Германия се подобрява през януари, тъй като най-голямата икономика в Европа започва новата година със спад на инфлацията и подобряване на перспективите.

Институтът Ifo съобщава, че неговият индекс на бизнес климата се е повишил до 90,2 пункта, което съответства на консенсуса според анкета на Reuters сред различни анализатори. Като цяло това е незначително повишение спрямо 88,6 пункта през декември, но въпреки това Клеменс Фюст, президент на Ifo, е категоричен: "Германската икономика започва новата година с повече увереност".

Тези позитивни нагласи на германския бизнес се дължат на значително по-малко песимистичните очаквания, въпреки че компаниите не са екзалтирани от сегашното си положение, казват още от Ifo.

"Вероятно няма да има рецесия, но БВП може леко да се свие през първото тримесечие", коментира на свой ред икономистът от Ifo Клаус Уолрабе, а Франциска Палмас, старши икономист за Европа в Capital Economics, отбеляза, че условията остават трудни.

Според годишния икономически доклад на германското правителство, публикуван от Reuters, най-голямата икономика в еврозоната се очаква да избегне рецесията през тази година.

"Причината за тази устойчивост се корени не толкова в структурата на икономиката, колкото в простата политическа рецепта, която германското правителство успешно използва през последните 15 години и усъвършенства напоследък - фискалните стимули", казва Карстен Бржески, глобален ръководител на отдела за макротехнологии в ING, като добавя, че по-ниските цени на едро на природния газ и повторното отваряне на китайската икономика също са оказали положителен ефект върху икономическото настроение.

"Въпреки това фактът, че германската икономика изглежда е избегнала най-лошото, не означава автоматично, че перспективите са розови", казва Бржески пред Reuters.

"Бизнес климатът се подобрява, тъй като облекчението на газовия пазар допълнително намали опасенията на компаниите от тежка рецесия", заявява и главният икономист на Commerzbank Йорг Кремер, но акцентира, че индексът все още е на нива, при които в миналото редовно са настъпвали рецесии.