Пътуването с влак из Европа процъфтява, но нещата не стоят по същия начин, когато става дума за екскурзии извън континента. Оттук възниква и въпроса възможно ли е човек да си организира такава, без да му се налага да използва самолет.

Отговор на този въпрос, посочва Euronews, се опитва да даде иновативната компания за туристически трипове Byway. Разработеният от нея маршрут от Англия до Северна Африка доказва, че не е необходимо да се качвате на самолет, за да стигнете далеч отвъд границите на Стария континент. Той включва комбинация от влак, автобус и ферибот и отвежда туристите на 16-дневно приключение от Обединеното кралство до Мароко през Франция и Испания. Започвайки от Лондон, пътуването преминава през Ним във Франция, през Мадрид и Кадис в Испания, след което прекосява Гибралтарския проток с ферибот и ви отвежда до Танжер, Шефшауен, Фес и Казабланка в Мароко.

Как можете да стигнете от Лондон до Танжер без самолет?

По време на пътуването си от Лондон до Казабланка туристите, избрали офертата на Byway, пътуват с влак от Лондон през Париж до Ним, където прекарват първата си нощ, посочват от Euronews. След като разгледат някои от най-добре запазените римски руини извън Италия, те продължават с влак до Мадрид през Барселона.

Когато оставят музеите и галериите на испанската столица зад гърба си, те се качват отново на влака и се отправят към андалусийския пристанищен град Кадис - един от най-старите в Западна Европа.

След една нощувка там пътешествениците се качват на автобус до Тарифа, откъдето тръгва ферибота за Танжер. Там те могат да се насладява на две нощувки, за да разгледат един от най-оживените центрове на изкуството в Африка.

С нощен експрес до Истанбул – и какво да не пропускате Когато стартира отново, нощният експрес беше избран от Lonely Planet за едно от най-добрите пътувания в света за 2023 г. Следва Шефшауен, известен с изобилието на пазари за занаятчийски изделия, османски килими и керамика, разположени в криволичещите му улички, а предпоследната спирка е Фес, докъдето се стига след четиричасово пътуване с автобус.

Най-накрая идва ред на Казабланка, преди туристите да тръгнат обратно към Танжер с високоскоростния влак TGV Al Boraq. Пристанищният град, популярен като основна слънчева дестинация за французите през зимата преди Втората световна война, е изпълнен с антикварни магазини и пазари, които напомнят за тази отминала епоха, акцентират още от Euronews.

Пътуването с влак на дълги разстояния става все по-привлекателно

Пътуванията с влак в Европа са все по-популярна алтернатива на полетите на къси разстояния - и често са по-бързи като цяло. Това от само себе си повишава интереса и към железопътните маршрути на дълги разстояния - миналата година 30% от резервациите за почивка на Byway са били за 10-дневни или по-дълги пътувания в сравнение със само 5% през 2021 г.

Забравете Google Maps. Хартиените карти се завръщат (и като бизнес)Продажбите на хартиени карти да се увеличават Пътуванията по суша дават достъп до закътани места, до които не бихте могли да стигнете и да видите със самолет. В същото време използването на железопътен транспорт е чудесен начин да видите света, като оставите по-малък въглероден отпечатък от своето пътуване, отколкото ако използвате самолет. Информационната агенция цитира данни на Евростар, според които при полет от Лондон до Париж се отделят над 14 пъти повече CO2, отколкото при пътуване с влак.

Търсенето на устойчиви пътувания се увеличава, като според британската туристическа организация ABTA през 2022 г. 45% от хората заявяват, че имат предвид въздействието на пътуването със самолет върху околната среда, когато правят избор за своята почивка, в сравнение с 37% през 2019 г.

Калкулаторът за въглеродни емисии на International Civil Aviation Organization (ICAO) изчислява, че двупосочен полет в икономична класа от Лондон до Казабланка отделя 315 кг CO2. Тази стойност би била много по-висока, ако се изчислят отделните полети за всяка дестинация по маршрута. Събрани заедно, пътуванията с влак и автобус по време на трипа, който Byway предлага, възлизат на приблизително 88 кг CO2, сочат изчисленията на калкулатора за въглероден отпечатък.