Прокуратурата на Санта Фе повдигна на Алек Болдуин две обвинения в убийство по непредпазливост заради фаталната стрелба на снимачната площадка на филма “Rust” през октомври 2021 г., съобщава CNBC.

Тя твърди, че актьорът не е бил правилно обучен да борави с реквизитното оръжие, което в крайна сметка уби операторката Халина Хътчинс и рани режисьора Джоел Соуза.

Хана Гутиерес-Рийд, отговаряла за оръжията във филма, получи същите обвинения. Дейвид Холс, помощник-режисьор на “Rust”, който също е боравил с пистолета, убил Хътчинс, вече се призна за виновен по обвинение за небрежно използване на смъртоносно оръжие и ще излежи шест месеца пробация.

Болдуин е бил „разсеян и постоянно е говорил по мобилния си телефон със семейството си“ по време на заложената едночасова тренировка за боравене с огнестрелно оръжие. Поради това времетраенето на обучението, което е получил, се оценява на 30 минути, според изявлението на прокуратурата.

Освен звезда във филма, Болдуин е и един от продуцентите на “Rust”, поради което е смятан за отговорен за спазването на протоколите за безопасност, както и за наемането на Гутиерес-Рийд, въпреки че е нямала квалификация за служител по реквизита. Окръжната прокуратура на Санта Фе твърди, че тя „не е притежавала сертификат за упражняването на тази дейност и че е работила на такава позиция само за един филм преди тази продукция.

„Чрез своите действия или чрез бездействие в позицията си на продуцент Болдуин пряко е допринесъл и/или не е успял да предотврати безразсъдни и опасни операции“, твърди още прокуратурата. Гутиерес-Рийд е знаела, че Болдуин се нуждае от повече обучение, което е можело да предотврати фаталната стрелба, допълват прокурорите, цитирайки част от показанията на самата Гутиерес-Рийд.

Тъй като са изправени пред две обвинения, Болдуин и Гутиерес-Рийд могат да бъдат осъдени на глоба от по 5000 долара, както и на 18-месечно или 5-годишно лишаване от свобода в зависимост от това, кое от двете обвинения бъде приложено.