Пентагонът следи китайски шпионски балон, прелитащ над Съединените щати.

Според представители на Министерството на отбраната на САЩ, цитирани от The Guardian, балонът е наблюдаван от няколко дни, откакто е навлязъл във въздушното пространство на страната, летейки на голяма височина.

Той е бил проследен по няколко начина, включително с пилотирани самолети, и наскоро е прелетял над щата Монтана, където са ситуирани в силози някои от ядрените ракети на САЩ. Като предпазна мярка дори са били отменени някои полети в района.

Изданието цитира и Министерството на националната отбрана на Канада, което също се оказва, че е открило подобен балон. По-рано американски официални представители заявяват, че следеният от тях балон е преминал над част от Канада на път за Монтана, така че все още не е ясно дали става дума за един и същ обект.

Тази новина, разбира се, звучи малко учудващо на фона на технологичното развитие, особено във военното дело. Нали?

Изтребителите от шесто поколение и надпреварата за въздушно господствоВъпреки че едва три държави имат бойни самолети от пето поколение, тези от следващото ниво вече са обект на сериозна конкуренция между различни региони

Защо балон?


Шпионските балон са снабдени с разузнавателно оборудване като камери, сензори, радари и т.н. и се носят над дадена зона, носени от въздушните течения, които предварително се изчисляват, за да се заложи точен маршрут. Те се захранват от слънчева енергия и обикновено оперират на височина от 24 000 до 37 000 метра - много по-високо от нивата, на които се осъществява търговският въздушен трафик (12 000 метра).

"През последните няколко десетилетия спътниците бяха нещо обичайно. Те бяха отговорът", казва Джон Блаксланд, професор по международна сигурност и разузнаване в Австралийския национален университет, цитиран от The Guardian. "Но сега, когато се изобретяват лазери и кинетични оръжия за сваляне на спътници, интересът към балоните се възражда. Те не предлагат същото ниво на постоянно наблюдение като спътниците, но са по-лесни за производство и много по-евтини за изстрелване. За да изпратите спътник в Космоса, се нуждаете от космическа ракета-носител - оборудване, което обикновено струва стотици милиони долари".

Балоните могат също така да сканират по-голяма територия от по-малка височина и да прекарват повече време над даден район, тъй като се движат по-бавно от спътниците, акцентират от изданието на базата на доклад от 2009 г. на Air Command and Staff College към Военновъздушните сили на САЩ.

Балони на въоръжение

The Guardian цитира военни експерти, които твърдят, че използването на балони на голяма височина вероятно ще се увеличи през следващите години. Те са много по-евтини от шпионските спътници, трудно се забелязват от радарите и трудно се свалят, като понякога остават във въздуха в продължение на дни след пробиването им.

Не на последно място, освен за наблюдение те могат да носят и бомби по време на военен конфликт.

Самата американска армия също работи в тази посока. През 2019 г. Министерството на отбраната на САЩ провежда тестове за наблюдение на няколко щата с помощта на 25 експериментални височинни балона, задвижвани от слънчева енергия.

9 пъти по-бърз от звука – Китай с успешен тест на нов самолетен двигателВ сравнение с други хиперзвукови модели детонационният двигател може да работи по-ефективно и с по-голяма мощност

В рамките на тестовете балоните са били оборудвани с високотехнологични радари, предназначени за едновременно проследяване на много отделни превозни средства денем и нощем, при всякакви метеорологични условия. Крайната цел на проекта е те да бъдат използвани за наблюдение на трафика на наркотици и превантивно откриване на заплахи за националната сигурност.


Разузнавателна стратегия на над век и половина

В потвърждение на максимата, че всяко ново е добре забравено старо, за да видим първото използване на шпионски балон, трябва да се върнем в далечната 1860 г.

Мястото също не е изненадващо - раздираните от гражданска война Съединени щати.

Тогава отряд на Съюза с бинокли използва балони, за да събере информация за дейността на Конфедерацията от по-далечно разстояние. За да комуникират с наземните сили, отрядът използвал морзовата азбука, става ясно от разказаното от Джон Блаксланд пред The Guardian.