Dell Technologies заяви, че съкращава около 5% от работната си сила, с което става поредната компания, която освобождава служители от технологичния сектор, съобщава WSJ.

Съкращенията засягат около 6 600 работни места, като за компанията работят 133 000 служители, според последните данни, обявени в началото на 2022 г.

„Пазарните условия продължават да се влошават с оглед на несигурното бъдеще“, заяви в писмо до служителите Джеф Кларк, главен оперативен директор на Dell. По думите му компанията е спряла наемането на служители, ограничила е служебните им пътувания и е намалила разходите за външни услуги, но тези стъпки „вече не са достатъчни“.

Dell предприема стъпки за реорганизиране на своите продажби, поддръжка на клиенти, разработка на продукти и инженерни екипи, казва още Кларк.

„Преодолявали сме икономически спадове и преди и сме ставали по-силни“, добавя той. „Ще бъдем готови, когато пазарът се възстанови.“

Dell е поредният голям работодател в САЩ, който съкращава персонала си, докато компаниите реагират на широкоразпространената инфлация, нарастващите лихвени проценти и новите реалности след създадените от пандемията тенденции.

Засиленото търсене на компютри по време на пандемията облагодетелства Dell Technologies и други производители на хардуер. Предварителни данни, анализирани от фирмата за пазарни проучвания International Data Corporation, че доставките на персонални компютри са спаднали рязко през четвъртото тримесечие на 2022 г. Сред големите компании от сектора Dell Technologies отбеляза най-голям спад - с 37% в сравнение със същия период на 2021 г., посочва IDC. Американският производител генерира около 55% от приходите си от компютри.