Турският доставчик на наземни летищни услуги Havaş предупреди клиентите си от Русия и Беларус, че спира да обслужва техните самолети, произведени в САЩ, в съответствие със санкциите на Запада срещу Москва заради войната в Украйна.

Предупреждението идва след среща на американски служители с представители на турските власти и на частния сектор и ще се отнася за машини, които съдържат над 25% компоненти и технологии с произход САЩ, уточни Daily Sabah.

Турската авиационна индустрия е получила предупредителни писма, които се отнасят до експортния контрол на Американското министерство на търговията, свързан с войната в Украйна.

WSJ: Китай подпомага войната на Русия в Украйна, показват търговски данниВъпреки международните санкции китайски държавни компании, работещи в сферата на отбраната, доставят стоки с двойна употреба на руски държавни компании

„Провеждаме процес на надлежна проверка, за да идентифицираме рисковете и последствията за нашия бизнес и заинтересованите страни. В резултат на това може да не сме в състояние да обслужим някои или всички ваши самолети“, предупреди Havaş клиентите си от Русия и Беларус.

Като част от широкообхватните западни санкции и контрола върху търговията на Москва, САЩ ограничиха лицензирането, функциите и услугите – от нови корпуси и двигатели до поставки за чаши и гориво – на самолети с американски произход, като самолетите Boeing, които съдържат до 25% американски компоненти.

Havaş, най-големият доставчик на наземни летищни услуги в Турция, работи на повечето летища в страната, включително на международните аерогари в Истанбул, Анкара, Измир и Анталия.

През декември представители на американската администрация проведоха двудневен семинар в Турция, за да предупредят турските компании, че вероятно нарушават военновременните ограничения на САЩ за Москва като предоставят набор от услуги на пристигащите руски самолети, включително обработка, зареждане с гориво и нови части на летищата.