На фондовия пазар винаги има водещи тенденции, а сега се намираме в разгара на такава, която може да се окаже истинска революция и да се наложи за по-дълго време - изкуствения интелект (AI).

Едуард Стенли, ръководител на екип от стратези в Morgan Stanley, цитиран от Market Watch, нарича изкуствения интелект "истински добра сделка":

"Генеративният изкуствен интелект, популяризиран сега от ChatGPT, показва всички обичайни белези на модна тенденция. Но нещо подсказва, че си струва да се помисли сериозно за него, като се има предвид, че въпросната платформа се превърна, в най-бързо достигналата един милион потребители и 100 милиона посещения".

По думите на Стенли генеративният AI е "сериозен претендент за технологична дифузия с реален потенциал за въздействие върху пазара".

Специализираната платформа прави и предглед на акциите на технологични компании, занимаващи се с изкуствен интелект, които се очаква да скочат през тази година. Когато правите скрининг на компаниите по бизнес сфера, посочват от Market Watch, е полезно да имате етикет на индустрията - "полупроводници", например, но това не важи за AI, тъй като технологията е част от много индустрии.

Луда надпревара - Microsoft и Google продължават AI гонката
Няколко идеи за успешни инвестиции

Разбира се, един лесен начин да се включите в тренда е закупуването на акции на Microsoft, която предостави 1 милиард долара финансиране на OpenAI, когато започна да разработва ChatGPT, а наскоро добави още няколко милиарда.

За да е по-пълна картината обаче, от Market Watch анализират пет борсово търгувани фонда (ETF) с "изкуствен интелект" в имената им.

Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF BOTZ притежава 42 различни акции. Той проследява индекса на компании, регистрирани на развитите пазари. Очаква се организациите в неговия списък да се възползват от повишения интерес към роботиката и изкуствения интелект.

Най-големият дял на този фонд е в Nvidia - 9,6% от портфейла му. Това е най-големият ETF, включен в списъка, с управлявани активи на стойност 1,6 млрд. долара. Създаден е през септември 2016 г.

Мултисекторният ETF iShares Robotics and Artificial Intelligence IRBO притежава 119 различни акции и проследява глобален индекс на компании, които извличат поне 50% от приходите си от роботика или изкуствен интелект или имат значителна експозиция към свързани с тези технологии индустрии.

Този ETF фонд има активи на стойност 269 млн. долара и е създаден през юни 2018 г.

First Trust Nasdaq Artificial Intelligence & Robotics ETF ROBT, който е с бюджет 205 млн. долара, има 111 вида акции в портфейла си, като основният показател за инвестиционния избор е доколко една компания е свързана с изкуствения интелект или роботиката. Той е създаден през февруари 2018 г.

ETF Robo Global Artificial Intelligence ETF THNQ има активи на стойност 24 млн. долара и е създаден през май 2020 г. Този фонд притежава акции на 69 компании и използва специализирана система за оценяване, за да претегли активите си според процента на приходите, които всяка една компания получава от изкуствен интелект.

Най-новият и най-малък ETF в този списък е WisdomTree Artificial Intelligence and Innovation Fund WTAI, който е създаден на 7 декември и има активи на стойност 1,8 млн. долара. Той притежава акции на 76 компании и според FactSet подборът се извършва на база това компаниите да "генерират поне 50% от приходите си от дейности, свързани с изкуствен интелект и иновации, включително такива, свързани със софтуер, полупроводници, хардуерни технологии, машинно обучение и иновативни продукти", посочват от Market Watch.

Фондове от САЩ са инвестирали милиарди в китайския AI сектор Американските фондове са инвестирали 40,2 млрд. долара за шест години
От специализираната платформа за пазарни проучвания събират всички акции, притежавани от изследваните ETF фондове, и стеснява ситото до 96 компании, чиито акции са притежавани от поне две от изследваните организации. След това стесняват кръга допълнително до 88 компании, посочени от поне петима анализатори в специална анкета на FactSet, а в крайна сметка създават списък от 20 компании, чиито акции имат голям потенциал в рамките на следващите 12 месеца.

Ето го и списъка на Market Watch:

Darktrace

Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

Meituan Class

JD.com Inc.

CrowdStrike Holdings Inc.

Alibaba Group Holding Ltd.

Amazon.com Inc.

Nidec Corp.

Sony Group Corp.

PROS Holdings Inc.

Alphabet Inc.

Denso Corp.

Palo Alto Networks Inc.

Infineon Technologies AG

Nice Ltd. ADR

ASML Holding NV ADR

Samsung Electronics Co. Ltd.

Synopsys Inc.

ServiceNow Inc.

Apple Inc.