Гръцката опозиция подложи на остра критика премиера Кириакос Мицотакис за тайните преговори със Саудитска Арабия за домакинството на Световната купа по футбол през 2030 г.

Преди няколко дни POLITICO разкри, че Рияд е отправил предложение към Атина и Кайро да излязат с обща кандидатура за първенството срещу инвестиции в спортни съоръжения и условие, че три четвърти от състезанията ще се проведат в Персийския залив.

Основната опозиционна партия Сириза в Гърция призова управляващата партия „Нова демокрация” да разкрие подробности за личните контакти на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, подчертавайки, че прозрачността е наложителна след скандала Катаргейт в Европейския парламент.

„Искаме да разберем защо Гърция отстъпва на Саудитска Арабия мощната марка на европейска държава, която е синоним на свобода и демокрация“, се казва в изявление на Сириза .

Щедрата оферта – вероятно за милиарди евро - е обсъдена в частен разговор между Мохамед бин Салман, престолонаследникът на Саудитска Арабия, и Мицотакис през лятото на 2022 г., според високопоставен служител.

Тайният план на Саудитска Арабия за домакинство на Световното по футбол Саудитска Арабия е предложила на Гърция и Египет да инвестира в техни спортни съоръжения в замяна на обща кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г.

Гръцкото правителство не отговори на многократните искания за коментар.

„Има общо спортно сътрудничество със Саудитска Арабия, то включва различни действия, но очевидно все още няма окончателно решение по тези въпроси. В момента няма дискусия за нещо окончателно, ние сме на ниво преговори“, подчерта държавният министър Йоргос Герапетрит пред местни медии.

Статията на POLITICO е „пълна с неточности“, написа в Twitter заяви заместник-министърът на спорта Лефтерис Авгенакис. „Продължават контактите между двете страни и Египет, но те все още са в ранен етап на проучване на възможностите за оферта“, добави той.

Помолен да разясни неточностите, говорител на спортното министерство по-късно уточни пред изданието, че „основната неточност е, че престолонаследникът е предложил на министър председателя Саудитска Арабия да поеме разходите за събитието“.

Както отбелязва POLITICO в материала, публикуван в сряда, не е ясно дали предложението е било прието от Гърция. Но трите страни сега работят по съвместно предложение за домакинство на турнира през 2030 г., ход, който предизвика ответна реакция срещу Гърция.

Реакцията на опозицията

В опит да убедят членовете на ФИФА в предимствата на водената от Саудитска Арабия кандидатура, предложеният турнир ще включва мачове на три континента, осигурявайки географски баланс. Кандидатурата само за Световно първенство в Близкия изток едва ли ще успее само осем години след като Катар беше домакин на турнира през 2022 г.

Сириза побърза да уточни, че докато са били на власт, са насърчавали кандидатурата за домакинство на Световното първенство с балканските страни, за да укрепят мира и стабилността в региона.

Ева Кайли вече не е заместник-председател на Европейския парламентРешението беше одобрено с 625 гласа

„Каква точно е целта, ценностите и целта на кандидатурата за съвместно домакинство на Световно първенство със Саудитска Арабия?“, питат от опозицията.

Социалистите от ПАСОК също се обявиха против общата кандидатура. „Организирането на събития от ранга на Световното първенство по футбол и Олимпийските игри може да се организира само с държави, с които споделяме общ кодекс на ценностите, имаме общо разбиране за демокрация, зачитаме човешките права и върховенството на закона“, подчерта висш партиен член.

„Не е възможно да не сме си научили урока от Картаргейт, в който бе замесен гръцкият евродепутат Ева Кайли. Не може гръцкото правителство да обсъжда съвместното ни участие с държава, която уби Джамал Хашоги, третира брутално жени и ЛГБТ+ хора и малтретира работници мигранти “, се казва в изявление на малката лява партия MeRA25 .