Днес името на Пеле е на всички първи страници. „Кралят на футбола“ загуби битката с рака на 82-годишна възраст и потопи в скръб глобалната футболна общност. Той обаче няма да слезе от тях за ден-два, както повечето новини в днешно време, защото винаги, когато стане дума за това кой е най-великия играч на всички времена, неговото име неизменно е в писъка.

Бразилецът спечели три Световни купи - първата от които на 17 години, а последната като талисман през 1970 г., вкара повече от 1200 гола в кариерата си и създаде някои от най-магическите отигравания в историята на футбола, които и до ден днешен влизат в арсенала на най-добрите футболисти и карат феновете по трибуните да изпадат в екстаз.

В памет на бразилската легенда BBC Sport прави списък на едни от най-великите моменти на Пеле, които му донесоха титлата „Крал на футбола“.

Хеттрик на първото му Световно първенство

Година след като дебютира за Сантос на 16-годишна възраст, Пеле е избран в представителния отбор на Бразилия за Световното първенство по футбол през 1958 г. в Швеция. И макар да изглежда неопитен, той ще опровергае по зашеметяващ начин скептиците.

Първият му гол на турнира - в четвъртфиналната победа над Уелс с 1:0 - е само предвестник на това, което предстои да се случи на полуфинала, когато през второто полувреме забива хеттрик при разгрома над Франция с 5:2.

Представяне от най-висока класа на най-голямата сцена

Но това не е краят. На финала в Солна (предградие на Стокхолм), в който Бразилия се изправя срещу домакините, той вкара още две попадения - първото – брилянтно воле, след като преди това е преодолял скандинавската защита, второто - с глава. С двата си гола той помага на страната си да постигне още една впечатляваща победа с 5:2 и да спечели първата си световна титла.

Легендата на бразилския и световен футбол Пеле почина на 82 години

Пеле от центъра

Головете след удари от собственото поле през годините белязаха не един и два останали в историята футболни двубои, в това число финали на най-престижни форуми. Но Пеле е първият, който стига до идеята, че подобни изпълнения могат да бъдат силно оръжие, припомня BBC.

В мача с Чехословакия от груповата фаза на Световното първенство по футбол през 1970 г., при резултат 1:1, той забелязва, че противниковият вратар е напуснал вратата си и отправя невиждан за времето си удар от собствената си половина, който минава на сантиметри встрани.

След победата на Бразилия с 4:1 той признава, че всичко е било планирано - след като е забелязал, че европейските вратари са склонни да напускат голлинията.

Зашеметяващ при статични положения

В последния мач от групата за Световната купа през 1970 г. Бразилия се изправя срещу Румъния. Пеле вкарва два пъти в мача, като първият гол е от зверски пряк свободен удар, при който румънският вратар остава безпомощен.

Отново с глава на финала

След като достигат до финала на Световната купа през 1970 г., Пеле и неговите съотборници не са готови да пропуснат възможността да спечелят безпрецедентен трети триумф на Световно първенство.

Нападателят дава началото на бразилската фиеста срещу Италия, откривайки резултата с глава. Както преди 12 години в Швеция.

Най-великият гол на Световното първенство?

Заключителните акорди на представянето на Пеле на финала през 1970 г. са свързани с пасът, който прави за „един от най-красивите голове, отбелязвани някога на Мондиал“.

Финалът с Италия дефакто е приключил при резултат 3:1, но бразилският отбор е запазил най-доброто за накрая - истински отборен гол, при който топката преминава през целия терен, а атаката завършва с небрежен пас на Пеле, след който Карлос Алберто без да я бави забива топката в далечния ъгъл на вратата.

И ако въпреки всички тези факти не сте убедени, че Пеле с право носи титлата си „Крал на футбола“, изгледайте това видео: